"Izbori utiču na stabilnost dinara"

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić ocenio je danas da je za stabilnost dinara važan ishod parlamentarnih izbora 11. maja.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 17.04.2008.

11:22

Default images

"Za stabilnost i kurs dinara važno je kako će proći izbori 11. maja, i šta će se nakon toga dešavati sa direktnim stranim investicijama. Ipak, ja sam siguran, kao i do sada, da će se dinar izboriti", kazao je Jelašić.

On je dodao da veruje da će NBS bez obzira na to kakve budu okolnosti nakon izbora uspeti da održi stabilnost cena i makroekonomsku sigurnost i da će koristiti sve neophodne instrumente da bi taj cilj ispunila.

Prenoseći utiske sa prolećnog zasedanja skupštine MMF-a i Svetske banke, 12. i 13. aprila u Vašingtonu, Jelašić je rekao da je Srbija svrstana među zemlje s potencijalnim rizikom ulaganja i poslovanja.

Guverner je objasnio da takva ocena, pre svega, uzima u obzir veliki deficit tekućeg platnog bilansa Srbije i neizvesnost kakvu će ekonomsku politiku voditi nova vlada posle izbora i dodao da će od toga zavisiti dalja podrška MMF-a i Svetske banke Srbiji.

Guverner NBS je podsetio da na ratifikaciju u Skupštini Srbije čekaju tri zakona koji će omogućiti oko 300 miliona dolara kredita od Svetske banke za ukupno šest projekata.

Komenatrišući novu meru NBS da od ove nedelje ukine obavezni depozit od 20 odsto od iznosa kredita građanima, Jelašić je izrazio uverenje da će, posle te mere, biti još više dinarskih kredita na tržištu.

On je ukazao na neogovorno ponašanje pojedinih banaka koje i dalje nude kredite isključivo indeksirane u stranoj valuti i upozorio da takvi zajmovi nose sa sobom devizni rizik, koga građani nisu svesni.

"Niža kamatna stopa u jednoj stranoj valuti ni u kom slučaju ne znači da je to jeftiniji kredit", naglasio je Jelašić i dodao da bi se, kada bi to bilo tako, svi u svetu zaduživali u japanskim jenima, jer takav kredit znači minimalnu kamatu, pošto je bazna kamata centralne banke Japana blizu nule.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: