Kanađani hoće da grade HE u Srbiji

Kanadsko-američka firma Renevejbl Enerdži Venčurs (REV) zatražila je od srpskih vlasti dozvolu za izgradnju dve hidroelektrane u Srbiji, od ukupno 48 megavata.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 11.04.2008.

11:30

Default images

Kako je za B92 rečeno u Ministratsvu rudarstva i enrgetike, radi se o ćerki kompaniji Rezervoar kapital, koja preko svoje druge kompanije već vrši istraživanja plemenitih i obojenih metala.

Kanadska kompanija je od Ministratsva energetike zatražila dozvolu za gradnju dve hodroelektrane – Brodarevo1 i Brodarevo 2 na reci Lim, a vrednost ulaganja se procenjuje na nešto manje od 100 miliona evra.

U zahtevu za izdavanje dozvole, kompanija REV navodi da su se stručnjaci posle istraživanja tokom 2007. godine, odlučili za Brodarevo zbog toga što je država osamdesetih godina prošlog veka već uradila detaljne studije kao deo dugoročnog infrastrukturnog razvojog plana.

Kada država izda energetsku dozvolu, trebaće dve godine za pripremu tehničke dokumentacije i obezbeđenje novca za izgradnju hidroelektrana, koja će trajati četiri godine, navela je kanadska kompanija.

U Ministarstvu energetike kažu da se njihov zahtev razmatra, ali nisu precizirali kada bi mogla da bude doneta odluka.

Resorni ministar Aleksandar Popović izjavio je ranije da strane kompanije mogu bez ikakvih probelma da dođu da grade energetske objekte u Srbiji, među kojima i hidroelektrane, za šta je potrebno da dobije energetsku dozvolu, u skladu sa tim o kakvim se elektranama radi - malim, srednjim ili velikim.
Izvršni direktor korporacije Rezervoir kapital Majls Tompson za list Danas je kazao da je ta kompanija odlučila da ulaže u elektroenergetiku i projekte koje koriste obnovljive izvore energije, nakon što je u Srbiju uložila pet miliona evra u istraživanje plemenitih i obojenih metala u okviru osam istražnih polja u Srbiji.

„Mislimo da je ova investicija naročito važna u trenutku kada su mnoge strane kompanije značajno umanjile svoje aktivnosti u Srbiji i kada vidimo kako neke banke povlače svoje garancije. Mi imamo poverenja u Srbiju i sigurni smo da Srbija ima poverenja u nas. Cilj nam je da privučemo severnoameričke investicije u projekte istraživanja i korišćenja prirodnih potencijala Srbije, prvenstveno u rudarstvu i obnovljivim izvorima energije”, kaže on.

U tim istraživanjima je na području Brestovca kod Bora otkrven veliki potencijal rude koji garantuje ekonomsku isplativost u eksploataciji zlata i bakra, a na susednoj lokaciji, na području Deli Jovana, traju geološko-geofizička ispitivanja koja će pokazati da li postoji osnova za ponovno otvaranje rudnika zlata, koji su u Borskom basenu bili aktivni tokom prve polovine prošlog veka, ističe Tompson.

„Zakon o energetici ali i druge promene koje je sprovela Vlada Srbije u cilju ohrabrivanja privatnih investicija u energetskom sektoru i umanjenja energetskog deficita, bili su odlučujući prilikom opredeljenja da proširimo interesovanje na korišćenje obnovljivih izvora energije“, naveo je Tompson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: