EPS: Za investicije treba 9 mlrd. €

Investicioni projekti EPS-a, koji bi trebalo da budu realizovani do 2015. godine, vredni su oko devet milijardi evra.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 02.04.2008.

17:01

Default images

Za njihovu finalizaciju, pored sopstvenih sredstava, neophodno je obezbediti kreditne linije i novac stranih partnera, kaže sekretar zadužen za strategiju u Elektroprivredi Srbije Aleksandar Jakovljević.

On je rekao da je predviđeno da se u investicione projekte uloži oko 3,4 milijarde evra iz sredstava EPS-a, 3,8 milijardi evra iz kreditnih linija dok se očekuje da će od strateških partnera biti obezbeđeno oko 1,8 milijardi evra.

Jedan od četiri strateška projekta na kojima će EPS intenzivno raditi narednih godina biće i TE Kolubara B u Lazarevcu za čiju izgradnju će biti potrebno obezbediti 750 miliona evra od inostranih partnera i iz kredita.

Jakovljević je naveo da će za izradnju novog bloka B3 u TE Nikola Tesla u Obrenovcu biti potrebno oko 900 miliona evra, dok će za rekonstrukciju, a najverovatnije i izgradnju novog bloka TE i Toplane u Novom Sadu biti neophodno ulaganje između 120 i 160 miliona evra.

Za izgradnju hidroelektrane Gornja Drina neophodno je između 300 i 400 miliona evra. Trenutno je u fazi formiranje preduzeća sa Elektroprivredom Republike Srpske, a u pripremi je i investiciono tehnička dokumentacija.

Dvadesetogodišnji investicioni zaostatak u izgradnji novih proizvodnih kapaciteta doveo je u pitanje održivost svih postavljenih ciljeva, smatra Jakovljević i podseća da su značajnije investicije u nove proizvodne kapacitete u EPS-u realizovane u drugoj polovini 80-tih godina, pri čemu je starost postojećih proizvodnih postrojenja više od 40 godina.

Jakovljević je naveo da je EPS za sopstvene potrebe od konsultanta dobio projekciju cena električne energije koja pokazuje da će cena struja u Srbiji, koja ove godine iznosi oko 5,2 evrocenta, 2015. godine dostići cenu od 11,3 evrocenta. Ovakav scenario rasta cene električne energije pruža moućnost relizacije predstavljenog razvojnog plana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: