Neizvesna ratifikacija sporazuma

Predlog odluke da se sporazum sa Rusijom uputi Skupštini na ratifikaciju biće na dnevnom redu sednice Vlade Srbije u četvrtak.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 02.04.2008.

16:23

Default images

Ministar ekonomije Srbije i lider G17 plus Mlađan Dinkić najavio je da ministri iz te stranke neće glasati za ratifikaciju energetskog sporazuma sa Rusijom, dok i iz izvora bliskim Demokratskoj stranci stižu slične informacije.

Ministar bez portfelja Dragan Đilas kaže da ne zna da li će Vlada Srbije na sednici odlučivati o upućivanju energetskog sporazuma sa Rusijom na ratifikaciju u Skupštinu Srbije, dok je ministar finansija Mirko Cvetković rekao za B92 da je iz medija obavešten da će se Vlada izjašnjavati o sporazumu.

On je rekao da će se o tom predlogu izjasniti u skladu sa dogovorom Demokratske stranke i njenih koalicionih partnera iz Vlade sa kojima nastupa u parlamentarnim izborima, ali nije želeo da kaže kakav je njegov stav o energetskom sporazumu.

Iz Vlade još nije zvanično nije potvrđeno da će se na redovnoj sednici naći predlog energetskog sporazuma sa Rusijom, ali su ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo i portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović to najavili. Oni navode da bi Skupština Srbije mogla da ratifikuje taj sporazum pre održavanja parlamentarnih i lokalnih izbora, zakazanih za 11. maj, jer se radi o neodložnom poslu.

"Nadamo se da će vlada sutra doneti jednoglasnu odluku o upućivanju Skupštini energetskog sporazuma na ratifikaciju, jer se radi o sporazumu koji predstavlja najviši interes Srbije", rekao je u sredu Mladenović. Pošto je ruska strana završila svoj deo posla oko stupanja na snagu energetskog sporazuma, Mladenović smatra da bi Skupština Srbije, s obzirom na to da je reč o neodložnom poslu, mogla odmah da se sastane i ratifikuje energetski sporazum, kako bi mogli odmah da pristupimo ovom velikom poslu.

Rusija i Srbija su 25. januara u Moskvi postpisale energetski sporazum o izgradnji gasovoda Južni tok kroz Srbiju i prodaji 51 odsto kapitala Naftne industrije Srbije (NIS) ruskom Gaspromu za 400 miliona evra i dodatnih 500 miliona evra investicija u modernizaciju.

Sporazumom je predviđeno da se najkasnije do 25. maja ove godine oformi zajednička firma za gradnju "Južnog potoka". Bez ratifikacije tog sporazuma gradnja gasovoda bila bi ozbiljno dovedena u pitanje. Gasovod je preko potreban Srbiji, koja se trenutno snabdeva gasom samo iz jednog pravca, iz Rusije, preko Ukrajine i Mađarske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: