Elgolf ulaže 800 mil. evra u Surčin

Konzorcijum Elgolf uložiće između 700 i 800 miliona evra u izgradnju golf terena i drugih sadržaja u Surčinu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 02.04.2008.

15:22

Default images

Direktor Elgolfa Omri El Dudaš kaže da će radovi na izgradnji sportskih sadržaja i luksuznog stambenog i trgovinskog kompleksa u Surčinu biti završeni u roku od devet do 11 godina. Konkurs za zakup 300 hektara zemljišta u selu Bečmen u Surčinu za izgradnju golf terena raspisan je 22. januara, a Elgolf je ponudio 26 miliona evra za zakup na 99 godina i krajem februara je proglašen pobednikom.

Elgolf će u Surčinu izgraditi golf terene, sportski centar sa terenima za tenis, bazenima i drugim sportskim sadržajima, hotel visoke kategorije kao i luksuzan stambeni kompleks koji će sadržati veštačko jezero, škole, obdanište, kao i trgovinske i zdravstvene centre, a radni naziv projekta je "Oaza".

Projektom je predviđeno da na 110 hektara budu sportski sadržaji, a na 190 hektara stanovi i prateći sadržaji i istakao da će naseljenost biti izuzetno niska za Beograd, manja nego na Dedinju. Teren za golf, koji će moći da ugosti i svetske turnire, trebalo bi da bude završen u roku od šest godina, kao i deo stambenog kompleksa.

Prema rečima El Dudaša, Elgolf je konzorcijum američkih, austrijskih i izraelskih kompanija, a registrovan je u Srbiji kao preduzeće Elgolf da bi učestvovao na konkursu za projekat u Surčinu, i nema drugih planova u Srbiji. Predstavnici konzorcijuma nisu hteli da kažu koje firme su u sastavu Elgolfa i najavili su da će ta informacija biti objavljena naknadno.

Predsednik Opštine Surčin Vojislav Janošević kazao je da je Elgolf dao depozit od 90 hiljada evra kao garanciju da će projekat biti realizovan i da će u roku od 21 dan od potpisivanja ugovora uplatiti 1,8 miliona evra za zakup zemljišta za prvih deset godina. Zakup za prvih deset godina iznosi 2,6 miliona evra, ali će Elgolf dobiti popust od 30 odsto za gotovinsko plaćanje unapred, kazao je on.

Opština će graditi infrastrukturu, a jedan od preduslova za realizaciju projekta je izgradnja 20 kilometara dugog puta od Obrenovačkog mosta do Dobanovaca, za koji će biti izdvojeno 650 miliona dinara i koji se delom finansira iz Nacinalnog investicionog plana.

Janošević je rekao da će trećina puta, koja prolazi pored budućeg kompleksa, biti građena ove godine i dodao da je najavljeni projekat "najveća investicija koja je ikada stigla u Surčin".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: