NBS primila 140 hiljada izveštaja

Narodnoj banci Srbije je, zaključno sa 31. martom 2008. godine, dostavljeno 139.520 finansijskih izveštaja za 2007. godinu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 01.04.2008.

15:22

Default images

Od toga je 106.250 već obrađeno i uneto u bazu finansijskih izveštaja. Od obrađenih izveštaja, 92 hiljade je otpremljeno Poreskoj upravi, a 38 hiljada je i vraćeno obveznicima, saopšteno je iz centralne banke.

Trenutno se u postupku obrade nalazi preostalih 33.270 finansijskih izveštaja, koji su dostavljeni u pismenoj formi i sadrže brojne nedostatke i nepravilnosti, što uveliko utiče na završetak obrade.

Efikasnost u obradi finansijskih izveštaja za 2007. godinu, u odnosu na prethodnu godinu, povećana je četiri puta, što je rezultat primene novih tehnoloških rešenja, visoke automatizacije procesa prijema i obrade i povećanog učešća finansijskih izveštaja dostavljenih u elektronskoj formi.

Da su svi obveznici dostavili finansijske izveštaje u elektronskoj formi, odnosno ispravne podatke u pismenoj formi, zbirna obrada podataka u NBS bila bi završena pre 15. aprila ove godine, a u postojećim uslovima, konačni završetak obrade zavisi isključivo od ažurnosti obveznika u sprovođenju ispravki.

Od 23.182 obveznika zahteva se ispravka računskih grešaka, što podrazumeva naknadne provere i usaglašavanje bilansnih pozicija, dok se od ostalih očekuje dopuna dokumentacije.

NBS podseća da obveznici, koji su dostavili neispravne finansijske izveštaje, ne mogu dobiti potvrdu o prijemu finansijskog izveštaja od centralne banke, a to znači da kasnije, po završetku obrade, ne mogu dobiti ni podatke iz finansijskih izveštaja, zatim izveštaje o bonitetu, kao ni skoring.

Stoga NBS apeluje na sva pravna lica i preduzetnike da blagovremeno izvrše odgovarajuće ispravke i dopune finansijskih izveštaja i dostave ih Narodnoj banci, u skladu sa obaveštenjem o utvrđenim nedostacima.

Svi detalji o kvalitetu podataka, odnosno ispravnosti finansijskih izveštaja, dostupni su na internet strani www.nbs.yu, na pretraživaču "Praćenje toka prijema i obrade finansijskih izveštaja za 2007. godinu", na osnovu upita po matičnom broju obveznika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: