Razdor u vladi oko koncesije loš

Ekonomisti upozorili su da razmimoilaženja u Vladi Srbije o ugovoru o koncesiji „šalju veoma loš signal" drugim investitorima.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 01.04.2008.

10:34

Default images

Saradnik Centra za slobodno tržište Aleksandar Stevanović i član Saveta za borbu protiv korupcije Danilo Šukulić saglasili su se da su sukobi u vladi o koncesiji za izgradnju autoputa dovele do konfuznog stanja i opasnosti da investitori Srbiju ubuduće označe kao loš prostor za ulaganja.

"Srbija ulazi u zonu da je investitori vide kao neozbiljnu državu i da postoji opasnost da nam ubuduće niko ne daje bankarske garancije", rekao je Stevanović i dodao da investitori polako gube entuzijazam kada se radi o ulaganju u velike sisteme u Srbiji.

Stevanović je istakao da koncesija za izgradnju autoputa Horgoš-Požega nije ekonomski opravdana, navodeći da "nikada nije čuo da se u koncesiji daje pola izgrađenog autoputa". On je ocenio da se radi o "političkom" auto-putu, da je sukob u Vladi "veštački" i da je sve to deo predizborne kampanje stranaka koje čine Vladu.

I Šukulić ističe da su sukobi u Vladi stvorili konfuzno stanje i veoma lošu situaciju. "To sve šalje loš signal drugim investitorima. Sve je neizvesno i previše sve zavisi od volje pojedinca, a ne od institucija", rekao je Šukulić.

On smatra da vlada može da donese odluku, jer je legitimno telo bez obzira što je tehničkog karaktera, a da predlog ministra infrastrukture Velimira Ilića da koncesija bude u stanju mirovanja do izbora nove vlade povlači pitanje kada će i za koliko nova vlada biti formirana.

"Ako je ta koncesija toliko važna za ovu zemlju i ako treba što pre da se donese onda taj predlog (Ilićev) po meni ne stoji. Pitanje je koliko treba vremena za novu vladu, posebno uzimajući u obzir iskustvo od prošle godine kada je za njeno formiranje bilo potrebno oko tri meseca", naveo je on.

Šukulić dodaje da je mnogo važnije što se zanemaruje procedura i institucije, koji su zakonom jasno propisani. On je naveo da vlada ne bi ni trebalo da raspravlja o tome, nego samo da se ispoštuju zakonom propisane tenderske procedure.

"Tendersku proceduru ne možemo da poštujemo i zato to donosimo na vladi, a vlada je u situaciji da ne može da donese odluku. Sve to znači da smo država koja ne funkcioniše", ocenio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: