Inflacija dostigla 11,8 odsto

Rastuća inflacija i spoljnotrgovinski deficit, najveći su problemi Srbije upozorava Radovan Jelašić

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2008.

15:46

Default images

Na godišnjem nivou inflacija je dostigla 11,8 odsto, dok bazna inflacija u periodu od marta 2007. do sada iznosi sedam procenata. Jelašić kaže da je ubrzanje inflacije bilo očekivano i da su poljoprivredni proizvodi za godinu dana poskupeli 35,5 odsto, dok su naftni derivati skuplji 30,8 procenata.

Padu cena poljoprivrednih proizvoda doprinelo bi smanjenje carina i dažbina za uvoz, rekao je Jelašić navodeći da interventan uvoz pojedinih proizvoda nije dobro rešenje.

"Cene brašna i hleba su od marta prošle do marta ove godine povećane za 40 odsto što je najvise u regionu, a suša nije bila različita", naveo je Jelašić. Prema oceni guvernera, aktuelnu makroekonomsku situaciju u Srbiji karakteriše rastuća neizvesnost na robnom, novčanom, deviznom i tržištu kapitala uz sužavanje obima prometa.

Osnovni uzroci su politička neizvesnost usled lokalnih i parlamentarnih izbora, nastavka evropskih integracija i statusa Kosova i Metohije, što se negativno odrazilo na spremnost stranih investitora da ulažu u našu zemlju. Na privredu Srbije nepovoljno utiču i kriza na međunarodnim finansijskim tržištima, rast svetskih cena energenata, sirovina i prehrambenih proizvoda.

Guverner Narodne banke Srbije očekuje da će krajem ove godine bazna inflacija ući u projektovani okvir od tri do šest procenata, pod uticajem restriktivnije monetarne politike, ali tvrdi da će radi smirivanja inflacije biti neophodne i mere fiskalne politike.

Poskupeli gotovo svi proizvodi

Inflacija u Srbiji iznosila je u martu 1,2 odsto, dok ukupan rast cena robe i usluga u prva tri meseca ove godine iznosi 2,8 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Direktor RZS Dragan Vukmirović izjavio je da su maloprodajne cene robe u martu veće za 1,5 odsto nego u februaru, a cene usluga su povećane za 0,2 odsto.

Posmatrano po grupama proizvoda, u martu su najviše poskupeli poljoprivredni proizvodi, za 5,4 odsto, a na poskupljenje je najviše uticalo povećanje cene povrća i voća, dok su cene jaja snižene.

Cene industrijskih prehrambenih proizvoda u proseku porasle za 0,9 odsto, a zabeležen je rast cena brašna, hleba, testenina, mlečnih proizvoda i svežeg mesa.

Piće je u proseku poskupelo za 1,6 procenata, dok su cene industrijskih neprehrambenih proizvoda porasle su 1,5 odsto. U toj grupi proizvoda zabeležen je rast cena električne energije za domaćinstva i derivata nafte, dok se cene ostalih proizvoda uglavnom nisu menjale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: