Ugovor o koncesiji pred padom?

Ukoliko do 31. marta koncesionar ne dostavi garancije, tender za auto put Horgoš-Požega mogao bi da bude oboren.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 27.03.2008.

10:48

Default images

Vlada Srbije je na današnjoj sednici većinom glasova odbacila predlog Ministarstva za infrastrukturu o započinjanju radova na izgradnji autoputa Horgoš – Požega, saopšteno je nakon sednice Vlade.

Na današnjoj sednici Vlade Srbije ministri iz redova DSS i NS su zahtevali da Vlada usvoji aneks da radovi mogu da počnu i bez garancija, ali su ministri iz DS-a i G17+ smatrali da bez garancija koncesionara da će obezbediti novac za izgradnju puta ne može početi njegova gradnja.

Ministri iz DS-a i G17+ su zbog toga predložili da se koncesionaru da dodatni rok od 90 dana da obezbedi novac, međutim premijer Koštunica je, kako saznajemo, odbio da ovaj predlog stavi na glasanje. Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić izjavio je, posle sednice Vlade, da zbog toga radovi na tom autoputu neće početi 1. aprila i dodao da je "najveći projekat u istoriji Srbije stopiran zbog preglasavanja iz političkih razloga, pa samim tim neće doći do realizacije projekta".

Koncesionari Por i Alpina zatražili su da u prvoj godini sami finansiraju izgradnju autoputa pošto je finansijer Dojče banka saopštila da nije u mogućnosti da da garancije za izgradnju u predviđenom roku.

Samo četiri dana pre isteka roka za početak gradnje auto puta Horgoš Požega, koncesionar još nije dostavio neophodne bankarske garancije. Rok da koncesionar dostavi bankarske garancije je 31. mart, ukoliko se to do tada ne desi država zadržava deset miliona evra i raspisuje se novi tender.

Istorijat koncesije na autoput Horgoš-Požega

Predstavnici vlade i konzorcijuma FCC-Alpina potpisali su 30. marta prošle godine ugovor o davanju koncesije za izgradnju, korišćenje i održavanje autoputa od Horgoša do Požege. Špansko-austrijski konzorcijum dobio je koncesiju na 25 godina, a rok za izgradnju autoputa od Horgoša do Požege je pet godina.

Aneksima ugovora precizirano je da je 31. mart krajnji rok da koncesionar zatvori finansijsku konstrukciju i započne izgradnju autoputa, ali i počne da naplaćuje putarinu na postojećim deonicama. Ukoliko se to do tada ne desi država zadržava deset miliona evra i raspisuje se novi tender.

Autoput, prema ugovoru, mora biti završen do 31. decembra 2012. ali i taj rok može biti produžen uz dogovor obe strane. Taj autoput trebalo bi da bude deo izgradnje nove saobraćajnice Beograd-Južni Jadran do crnogorskog primorja.

Koncesijom je predviđena izgradnja leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada duge 106 kilometara, održavanje 68 kilometara autoputa od Novog Sada do Beograda, i projektovanje i izgradnja autoputa Beograd-Požega, dužine 148 kilometara.
Vlada je taj konzorcijum proglasila za prvoplasiranog ponuđača na tenderu za dodelu koncesije za izgradnju autoputa Horgoš-Požega u novembru 2006. godine, jer je za taj posao ponudio 800 miliona evra.

Za drugoplasiranog ponuđača proglašen je građevinski koncern Por, koji je nastupio pod imenom Srpski konzorcijum sa svojim kooperantima, dok je trećeplasirani na tom tenderu bio konzorcijum nemačke firme Štrabag i francuskog Buiga, a na četvrtom mestu su francuski Vinči i GNP.

Pet meseci posle potpisivanja ugovora, a na insistiranje predsednika Skupštine Vojvodine Bojana Kostreša, pojedinih medija, kao i zahteva poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, osnovni tekst ugovora i većina od 19 pratećih aneksa konačno su objavljeni na sajtu Vlade Srbije krajem avgusta prošle godine.

Sredinom septembra 2007. godine, FCC je zatražila odobrenje od Vlade Srbije da ustupi polovinu koncesionih prava Poru iz Austrije, čime bi FCC samo tehnički izašao iz konzorcijuma, jer u preduzeću ostaje Alpina, čiji je vlasnik u međuvremenu postao FCC.

Vlada je u oktobru prošle godine odobrila da u posao izgradnje autoputa Horgoš-Požega bude uključena i austrijska kompanija Por, kojoj je španska kompanija FCC prenela 50 odsto svog udela u koncesionom preduzeću. Većinski vlasnik kompanije Por je država Austrija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: