Alpina i Por traže nove ustupke

Plan finansiranja puta Horgoš-Požega je promenjen zbog političke neizvesnosti pred parlamentarne izbore u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 21.03.2008.

18:16

Default images

Potpredsednik vlade Božidar Đelić najavio je da će vlada sledeće sedmice odlučivati o promeni načina finansiranja izgradnje auto puta Horgoš-Požega.

On kaže da finansijske institucije, koje treba da obezbede više od milijardu evra za izgradnju autoputa, traže da ta finansijska konstrukcija bude odložena od 31. marta do 31. decembra. Koncesionari su, inače, ugovor o kreditiranju sklopila sa Dojče bankom.

Ministar je istakao da Vlada Srbije ne bi na to pristala da koncesionari Por i Alpina nisu pristali da sami finansiraju izgradnju u prvoj godini i dodao da Vlada mora da dobije garancije da Srbija neće biti oštećena ukoliko koncesionari ne budu imali sredstva za izgradnju autoputa.

Inače, mediji pišu da bi koncesionari u prvoj godini sami finansirali troškove gradnje, a onda bi se, ako bi se pokazalo da ide sve po planu, u idućoj godini uključila Dojče banka kao aranžer finansijskog aranžmana za te tri naredne godine.

Ako prihvate da daju garancije koje Vlada traži, predlog da sami finasiraju autoput prve godine biće usvojen, kaže Đelić i navodi da bi alternativa neusvajanju predloga koncesionara bila da izgradnja autoputa ne počne ove godine, naglasivši da u Vladi postoji saglasnost da treba graditi autoput.

Mihajlo Marković, zastupnik Vlade Srbiju u koncesionom preduzeću i pomoćnik ministra infrastrukture, kaže za Blic da ovakav zahtev koncesionara ne predstavlja odstupanje od koncesionog ugovora i dodaje da je reč „samo o tehničkim usklađivanjima koja moraju da prođu kroz verifikaciju Vlade Srbije, ali suštinski se ništa ne menja“.

Izvori "Blica" bliski dešavanjima u srpskom građevinskom biznisu kažu da je Dojče banka svoje obećanje da će se u projekat ove koncesije uključiti sa idućom godinom uslovila finansijskim učešćem i same države Srbije. Po slovu koncesionog ugovora, Vlada Srbije sa 31. martom bez ikakvih penala može da raskine koncesioni ugovor ako do tada koncesionar ne donese dokaze da ima zatvorenu finansijsku konstrukciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: