Promet Srbije sa Kosovom 200 mil. $

Ukupno registrovani promet između Srbije i Kosova i Metohije u 2007. bio je 199,7 miliona dolara, kaže Milivoje Miletić.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 20.03.2008.

17:05

Default images

Direktor Biroa za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije Milivoje Miletić je rekao da je u prošloj godini Srbija na Kosovo isporučila robe u vrednosti 189,7 miliona dolara.

Tvrda semenska pšenica je u ukupnim isporukama učestvovala 3,66 odsto, keramički blokovi sa 3,49 odsto, lekovi - 3,31 odsto, električna energija - 2,18 odsto i proizvodi za ishranu 2,07 odsto. Najznačajnije robe koje je Srbija nabavila sa Kosova u prošloj godini, prema rečima Miletića bile su prah i ljuspice od olova, otkivci, sveži jestivi vrganji, mešani začini i sosovi, otpaci od legiranog čelika i prah od bakra.

Najznačajniji distributeri robe na Kosovo u 2007. godini bile kompanije Tetra-pak iz Beograda, Svislajon Takovo, Potisje iz Kanjiže, Henkel Merima iz Kruševca, Metoh iz Beograda, Holcim iz Popovca, kao i Azohem iz Subotice i Elektroprivreda Srbije.

Najviše robe sa Kosova nabavljale su firme Metal-hemiko iz Šapca, Džip komerc iz Beograda, Interfud iz Čačka, Jurofungo iz Kuršumlije, Medela iz Vrbasa, Pel trejd iz Zrenjanina, Interlemind i Jugprom iz Leskovca i Min holding iz Niša.

Miletić je dodao i da je Srbija od 1960. do 1990. godine na Kosovo i Metohiju uložila skoro 18 milijardi dolara, a da je samo ulaganje u termoelektrane i distributivnu mrežu koja je u vlasništvu EPS-a uloženo oko 5,5 milijardi dolara. On je naglasio i da je imovina preduzeća koja pripadaju srpskim firmama i koja se privatizuju procenjena na preko 1,5 milijardi dolara, a da je zbog prodaje po znatno nižoj ceni od realne po osnovu nelegalne privatizacije naplaćeno samo oko 280 miliona evra.

Prema rečima Miletića, u dosadašnjoj privatizaciji prodato je oko 300 srpskih preduzeća u društvenom vlasništvu, a prosečna cena preduzeća bila je milion evra i oko 90 odsto kupaca su Albanci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: