Hrvati ne očekuju turbulencije

Hrvatski privrednici ubeđeni su da hrvatsko priznanje Kosova neće ozbiljnije ugroziti poslovanje hrvatskih kompanija u Srbiji.

Srbija

Izvor: EM portal

Četvrtak, 20.03.2008.

18:06

Default images

Hrvatske ekonomske asocijacije u Srbiji se slažu i da je njihova zemlja učinila dobar potez time što je Kosovo priznala pošto je to učinila većine članica Evropske unije, a u paketu sa dve zemlje koje se graniče sa Srbijom, jer je time "otupljena oštrica reakcije".

Nadan Vidošević, predsednik Hrvatske gospodarstvene komore i uprave kompanije Kraš smatra da se mogu očekivati pojedinačne negativne reakcije, pogotovo što je u Srbiji u toku izborna kampanja.

Ipak, on dodaje da je sa srpskim preduzetnicima u prethodnih sedam godina bilo toliko pozitivnih rezultata da nijedna politika, ni na nacionalnoj, niti na bilo kojoj osnovi, ne može to ugroziti.

U investicionoj kući Fima, koja u Srbiji ima četiri kompanije, kažu da su njihova dosadašnja iskustva pozitivna, odnosno da su obe poslovne zajednice znale da iskristališu jasan zajednički interes.

Ekonomska razmena između Srbije i Hrvatske se u poslednjih sedam godina uvećala 40 puta. Izvoz hrvatske robe u Srbiju porastao je sa 14 miliona evra u 1999. na 655 miliona u 2007. godini, dok je iz Srbije u prošloj godini u Hrvatsku izvezeno robe vredne oko 330 miliona evra.

U Hrvatskoj gospodarstvenoj komori veruju da je zbog ukupne robne razmene od oko milijardu dolara godišnje Srbiji jednako koliko i Hrvatskoj važno da se ekonomski odnosu normalizuju.

Inače, hrvatske kompanije su uložile 392,3 miliona evra u Srbiju od 1993. do 2007.godine, što je 18,4 odsto hrvatskih ulaganja u inostranstvo. Najznačajniji ulagači bili su Agrokor (Frikom, Dijamant, Mlin, Idea), Lura (Somboled), Vindija (Unip Valjevo), NEXE (IGK Polet, Jelen Do, Stražilovo), PAN papirna industrija, Kroacija osiguranje i Pastor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: