"Oprezno sa refinansiranjem dugova"

Građani treba dobro da razmisle da li im se isplati da uzmu kredit za refinansiranje duga bankama, kaže Mira Erić.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 20.03.2008.

14:33

Default images

"Kredit za refinansiranje nije povoljan ako se uzima pred kraj perioda otplate pozajamice za koju se uzima", navela ja Erić na okruglom stolu u organizaciji časopisa "Bankar".

Ona je preporučila da se prilikom odlučivanja o uzimanju refinansirajućeg kredita ima u vidu kamata na taj kredit i period otplate, kao i kazneni poeni za raskidanje ugovora za kredit koji se refinanasira i troškovi obrade novog kredita.

Očekuje se da će posle 1. jula ove godine, kad stupaju na snagu novi propisi kojima je predviđeno da se i pet odsto dozvoljenog minusa na tekućem računu uračunava u maksimalni iznos opterećenja mesečene zarade za otplate kreditnih zaduženja, veliki broj korisnika kredita ugovarati kredite za refinasiranje.

Građani u Srbiji bankama duguju oko 303 milijarde dinara i oni koji su uzeli kredite ili pozajmice po osnovu tekućih računa i kreditnih kartica, prosečno imaju dug u vrednosti 8,7 prosečnih plata ili 10 potrošačkih korpi.

Od ukupnog broja kredita građana 10 odsto je refinansirano, među kojima je 78 odsto gotovinskih, 17 odsto ostalih, a jedan odsto stambenih kredita.

Većina banaka u Srbiji odobrava kredite za refinansiranje, ali samo na glavnicu duga. Uslovi su da se položi depozit od 20 odsto, a rok za otplatu gotovinskog kredita ne može biti duži od roka na koji je odobrena ta pozjamica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: