Pad kapitalizacije Berze 30 odsto

Tržišna kapitalizacija Beogradske berze trenutno iznosi 11 milijardi evra i manja je za 30 odsto nego na kraju prošle godine.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 20.03.2008.

14:35

Default images

Direktorka berze Gordana Dostanić kaže i da je učešće stranih investitora, važno za podizanje likvidnosti i rast svakog tržišta, na Beogradskoj berzi od 2006. do kraja prošle godine bilo između 40 i 50 procenata, dok trenutno iznosi oko 40 procenata i dodaje da na pad berze, naročito prošlonedeljnih 16 procenata, nije uticala samo politička situacija u zemlji.

Kao što su sve berze u regionu do polovine prošle godine imale rast, tako je moralo doći i do smirivanja tržišta, odnosno stagnacije i pada, navela je ona podsećajući da su protekle nedelje regionalne berze zabeležile pad od tri do šest odsto.

Dostanić ne negira da na tržište Srbije utiče politička situacija, ali ne toliko zbog predstojećih majskih izbora, već zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, koja dovodi investitore u nedoumici i neizvesnost šta će se dalje događati.

Ovonedeljno smirivanje na berzi ona je objasnila uobičajenom korekcijom naviše, jer su mnoge akcije u prethodnim nedeljama dotakle dno, pa je njihova vrednost postala podcenjena. Dostanić je istakla da Srbija ima plitko tržište, sa slabim kvalitetom tržišnog materijala, manje je stabilno, a to dovodi do većih fluktuacija.

Nestabilnost na svetskim berzama se meri u fluktuiranjima od dva do tri odsto, što je za njih dramatično, dok je u Srbiji ta zona fluktuacije veća zbog karakteristika tržišta, dodala je direktorka berze.

Dostanić je ipak izrazila optimizam, navodeći kako veruje da će se tržište stabilizovati, jer ne misli da išta može da zaustavi ekoniomski razvoj Srbije, zato što po kontaktima koje ima sa investitorima slovi za zemlju u koju treba ulagati.

Prema njenim rečima, indeks najlikvidnijih hartija Belex15 se, nakon dužeg kontinuiranog rasta iznad indeksa Morgan Stenlija za tržišta u razvoju istočne Evrope, krajem prošle godine izjednačio sa njim, da bi od kraja februara i tokom marta taj indeks zabeležio veći rast od indeksa Beogradske berze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: