Medvedev: „Južni tok“ ne pre 2013.

Trasa gasovoda „Južni tok“ kroz Srbiju biće poznata tek u drugoj polovini sledeće godine, a njegov završetak se očekuje 2013.

Srbija

Izvor: FoNet

Četvrtak, 20.03.2008.

09:55

Default images

Zamenik predsednika ruskog "Gasproma" i generalni direktor "Gasprom eksporta" Aleksandar Medvedev izjavio je da je realno da trasa gasovoda"Južni tok" kroz Srbiju bude poznata tek u drugoj polovini 2009.

"Što se tiče 'Južnog toka', računamo da izgradnja dela gasovoda kroz teritoriju Srbije treba da počne najkasnije 2011, a prva isporuka gasa očekuje se 2013.godine", najavio je Medvedev.

On je kazao da će do kraja 2008. godine najverovatnije biti završena preliminarna studija o izvodljivosti projekta, maršruta kopnenog dela gasovoda na terioriji Srbije biće određena na osnovu studije o izvodljivosti projekta, a u tom cilju biće formirana posebna kompanija.

Medvedev je kazao da o preuzimanju Naftne industrije Srbije, za sada, nema preciznih rokova i da je planirano da se posao sklopi do kraja godine.

Prema rečima Medvedeva, modernizacija NIS-a i preuzimanje gasovoda su nezavisni projekti i bilo bi pogrešno uslovljavati realizaciju jednog ostvarenjem onog drugog.

"Pored toga, sporazum zaključen izmedju Rusije i Srbije je kompleksan i obuhvata dogovore vezane za oba projekta.Stoga, prioritetna realiazcija projekta NIS-a ne znači da nećemo ispunjavati obaveze iz projekta izgradnje gasovoda", istakao je on.

Medvedev je rekao da postojeći proračuni predviđaju okončanje sadašnje faze izgradnje podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor do 2010. godine, ali su, da bi se sa sigurnošću govorilo o tom roku, neophodni dopunski podaci.

Na pitanje da li će Srbija moći da očekuje jeftiniji gas, prvi čovek „Gasprom eksporta“ je kazao da njegova cena zavisi od realnih troškova eksploatacije i transporta do potrošačkog tržišta, ali da će, imajući u vidu strateški karakter uzajamnih odnosa Rusije i Srbije u energetskoj sferi, cena ruskog gasa za srpsko tržište biti najkonkurentnija u poređenju s cenom gasa svih drugih isporučilaca u jugoistočnoj Evropi.

“Južni tok“ sigurno ide kroz Srbiju

Ruski Gasprom ne razmišlja da odustane od trase „Južnog toka“ kroz Srbiju, kaže vršilac dužnosti generalnog direktora „Srbijagasa“ Saša Ilić i dodaje da nema govora o tome da „Gasprom“ razmišlja da umesto kroz Srbiju, „Južni tok“ iz Bugarske do Mađarske pređe teritorijom Rumunije.

"Rusi, objektivno, jesu zabrinuti zbog političke situacije u Srbiji, ali ne odlažu ništa od onoga što su isplanirali po pitanju izgradnje gasovoda Južni tok kojim će ruski gas stizati u Evropu preko Srbije", kaže Ilić za sajt Balkanmagazin.

Govoreći o formiranju zajedničke firme sa „Gaspromom“, Ilić je napominuo da će menadžment „Srbijagasa“ učiniti sve što je u njegovoj ingerenciji "da se preuzete obaveze ispune i stvore neophodni preduslovi za pristupanje osnivanju novog preduzeća."

Ilić kaže da "nema utisak" da će, posle predstojećih parlamentarnih izbora, biti preispitan energetski sporazum sa Rusima i podseća da je "to međudržavni sporazum kojim je država Srbija ušla u regionalni sistem gasovoda koji Rusija vodi i diktira".

"Takav sporazum su Rusi potpisali i sa Mađarskom, Bugarskom i Austrijom, tako da ne vidim razlog za bilo kakvo naše povlačenje iz njega", naglasio je Ilić i objasnio da to nije dnevnopolitička, već strateška odluka na duži rok, koju su podržale najodgovornije ličnosti Srbije.

Predstavnici „Srbijagasa“ i „Gaseksporta“ nedavno su razgovarali u Moskvi o stvaranju uslova za početak rada podzemnog skladišta gasa Banatski dvor, saopštilo je Javno preduzeće „Srbijagas“.

Srpsaka kompanija je saopštila da je razgovorano o obezbeđenju potrebnih količina gasa za utiskivanje, kao i pripremi Bantskog dvora za iduću grejnu sezonu, s obzirom na to da je skladište operativno spremno za rad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: