Softver za e-vladu od 2009. godine

Softver koji će omogućiti rad vlade bez razmene dokumenata u papiru biće primenjen 2009. godine.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 20.03.2008.

08:47

Default images

Ministarka telekomunikacija i informatičkog društva Aleksandra Smiljanić kaže da tender za softver koji će omogućiti i smanjenje troškova države uprave može biti raspisan za mesec dana.

Ministarstvo telekomunikacija i Privredna komora Srbije (PKS) su organizovali predstavljanje idejnih projekata softvera koji će biti deo tenderske dokumentacije. Ovi projekti trebalo bi da rad državnih organa učine transparentnijim, efikasnijim i jeftinijim.

Na projektima elektonske Srbije i elektronskih javnih nabavki radili su stručnjaci univerziteta u Beogradu i Novom Sadu, a za njihovu realizaciju iz Nacionalnog investicionog plana biće izdvojeno oko 600 miliona dinara.

Projekat E-Srbija podrazumeva kompjuterizaciju organa državne uprave. Cilj toga je da se svi dokumenti i informacije razmenjuju u elektronskoj formi i da se takođe arhiviraju u elektronskoj fromi. Na taj način će organi državne uprave da postanu brži i efikasniji, a troškovi će da se smanje.

U prednost elektronskog čuvanja podataka do sada su mogli da se uvere građani u pojedinim opštinama u Srbiji. Na Savskom vencu, na primer, mogu se internetom naručivati izvodi iz matične knjige rođenih, venčanih ili umrlih.

Građani Beograda mogu da koriste SMS poruke i brzu uslugu kol-centra te opštine i da u toku dana dobiju izvod na kućnu adresu.

Analiza ministarstva za telekomunikacija pokazuje da je od 2004. godine u oblasti elektronske uprave u Srbiji primetan napredak, ali su mogućnosti korišćenja interneta za ostvarivanje usluga javnih servisa i dalje manje nego u zemljama Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: