S&P: Ugrožen rejting Srbije

Kompanija Standard i Purs (S&P) preinačila je predviđanje rejtinga Srbije sa „stabilnog” na „negativan”.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 12.03.2008.

15:51

Default images

Do promene je došlo zbog povećane političke nestabilnosti uzrokovane padom Vlade, navodi se u izveštaju kompanije S&P i dodaje da su dugoročni BB- i kratkoročni B kreditni rejtinzi Srbije potvrđeni.

U izveštaju se navodi i da bi politički problemi mogli da dovedu do „prekomerno ekspanzivnog fiskalnog pristupa”, slično kao i uoči parlamentarnih izbora u 2007. godini.

Pored toga, S&P predviđa da će politički rizici naglasiti i druge probleme koje Srbija ima. Budžetski deficit bi tako mogao da dostigne 14 odsto BDP-a u ovoj godini, uz odlaganje privatizacije i pad očekivanja investitora.

Takođe, i iznos stranih direktnih investicija bi ponovo mogao da bude „razočaravajući”, piše u izveštaju Standard & Pura. To bi moglo da dovede do povećanog zaduživanja u inostranstvu, pada deviznih rezervi i značajnog usporavanja ekonomije, uprkos ekonomskom rastu u 2007. od preko sedam procenata BDP-a.

Negativna očekivanja dolaze zbog mogućnosti da bi nova vlada mogla da prekine sa trenutnom politikom približavanja članstvu u Evropskoj uniji. Takva vlada, koja bi zaustavila ekonomske reforme i stopirala ekonomsku i političku korist od članstva u EU, bi vodila ka obaranju rejtinga Srbije, budžetskim problemima i zaostajanju u ekonomskim reformama.

S&P navodi da bi politička polarizacija mogla da dovede na vlast i koaliciju koja bi nastavila sa ubrzanim reformama. Ukoliko bi bio nastavljen napredak u ekonomskim reformama, privatizaciji i restrukturiranju, kao i približavanju Uniji mogao bi i kreditni rejting Srbije da bude vraćen na „stabilan”, zaključuje se u izveštaju kompanije Standard i Purs.

„Rejting agencija S&P nije oborila naš rejting, već je samo spustila svoje projekcije. Time je, doduše, najavljen pad rejtinga naše zemlje, ali samo ukoliko se određene stvari dogode. Te stvari su nesumnjivo posledica političke nestabilnosti, a koja bi mogla da se dogodi ukoliko dođe do pogoršanja makroekonomskih indikatora u Srbiji, odnosno ukoliko na parlamentarnim izborima 11. maja pobede snage kojima članstvo Srbije u EU nije prioritet“ kaže Milutin Nikolića, generalni direktor kompanije Citadel.

On kaže da je „bitno napomenuti, da će eventualno pogoršanje rejtinga Srbije za posledicu imati veće teškoće sa kojima bi se u toj situaciji naša zemlja susretala kada je reč o povlačenju kredita iz inostranstva, ti krediti bi za našu zemlju bili mnogo skuplji, a osim toga takav scenario bi doveo do smanjenja vrednosti svih investicionih instrumenata u Srbiji, kao što su akcije, obveznice i nekretnine“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: