Danas: Raskid ugovora o koncesiji?

Izgradnja autoputa Horgoš - Požega nalazi se pod velikim znakom pitanja zbog oklevanja Dojče banke, piše list Danas.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 12.03.2008.

13:31

Default images

Taj beogradski dnevni list navodi, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika Vlade Srbije, da glavni finansijer Dojče banka okleva da finansira taj posao zbog političke nestabilnosti u Srbiji.

Izvor lista je rekao da Dojče banka ne želi da finansira projekat u prvoj godini realizacije i predlaže da koncesionari Alpine Majreder i Por sami snose troškove izgradnje puta u tom periodu. Vladin zvaničnik ocenio je da bi zbog toga od strane Ministarstva za infrastrukturu mogao da usledi predlog Vladi da uvede koncesionara u posao bez garancija Dojče banke što Demokratska stranka i G17 plus sigurno neće prihvatiti, što bi značilo raskidanje koncesije.

Kako je ranije precizirano, ugovor će stupiti na snagu kada koncesionar zatvori finansijsku konstrukciju odnosno sklopi sve potrebne aranžmane s bankama, a rok za zatvaranje finansijske konstrukcije je 31. mart. To takođe znači da, ukoliko bi Dojče banka u potpunosti odustala od projekta, koncesionar ne bi imao vremena da pronađe drugu banku koja bi se pojavila kao glavni finansijer. U centrali kompanije Alpine Majreder juče su nam rekli da nisu čuli za informaciju da Dojče banka ne želi u prvoj godini izgradnje autoputa da učestvuje u finansiranju tog projekta niti za predlog da troškove i rizik u tom periodu snose koncesionari. U toj kompaniji podsećaju da je pre nekoliko dana Dojče banka zvanično potvrdila da ne odustaje od tog posla.

"Za sada nismo doneli odluku da napustimo Srbiju odnosno da se povučemo iz već ugovorenog posla", naglašavaju u austrijskoj kompaniji.
Dojče banka je početkom prošle nedelje saopštila da neće odustati od finansiranja izgradnje autoputa Horgoš-Požega. To saopštenje usledilo je nakon pisanja pojedinih listova da se ta banka povlači iz posla zbog nestabilne političke situacije u Srbiji.

Pisanje listova da se Dojče banka povlači demantovao je i ministar za infrastrukturu Velimir Ilić koji je potvrdio da je bilo sastanka sa predstavnicima Dojče banke i koncesionara na kojem je ta banka tražila dodatne garancije i da prva dobija novac od naplaćene putarine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: