Indeksi ponovo pali, rast prometa

Indeks najlikvidnijih srpskih akcija Belex15 ubeležio je pad od 2,77 odsto, dok je opšti Belexline oslabio za 1,44 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 11.03.2008.

14:58

Default images

Promet je dostigao 350,65 miliona dinara ili 4,3 miliona evra. Učešće stranih investitora spustilo se na 30,6 odsto u ukupnoj i 27,6 odsto u trgovini akcijama.

Na listi vodećih dobitnika u kontinuiranoj trgovini našle su se proizvodne firme, a predvodili su vranjski Alfa plam [ALFA] sa rastom od 2,7 i novosadski Agrokop [AGRC] sa 2,59 odsto.

Pirotski Tigar [TIGR], preduzeće sa A Listinga Berze, ubeležio je rast od nepunih dva odsto, dok su akcije kikindskog Baninija [BNNI], koji se našao i među akcijama sa većim prometom, i beogradske Informatike [INFM] poskupele po neznatno više od jedan odsto.

Istovremeno su dvocifreni pad cene iskusili Iritel [IRTL], od nešto više od 12 odsto, na 3.950 dinara, odnosno dosadašnji minimum za tu hartiju, i Univerzal holding [UNVR], od deset odsto. Akcija Simpa [SMPO] izgubila je na vrednosti devet, Čačanske banke [ČNB] osam, a Privredne banke Beograd [PRBN] 6,6 odsto.

Najviše se trgovalo akcijom AIK banka [AIKB], za 49,02 miliona dinara, po za nešto više od dva odsto nižoj ceni nego dan ranije. Gledano prema veličini prometa slede Banini sa 35,3 miliona dinara i Imlek [IMLK] sa 10,8 miliona. U grupi onih sa većim prometom su i dve akcije sa A Listinga - Energoprojekta [ENHL], sa 9,12 miliona dinara, i Sojaproteina [SJPT], sa 6,48 miliona. Obe akcije bile su u padu, beogradskog holdinga za šest, a bečejskog prerađivača soje za 1,7 odsto.

Na sektoru trgovine po metodu preovlađujuće cene najveći promet bio je u trgovini akcijama Trivit mlina [TRVM], od 94,58 miliona dinara. Vlasnike je promenila 131 hiljada akcija mlina iz Vrbasa po nepromenjenoj od kada je ta hartija na Berzi ceni od 722 dinara.

Dobar promet ubeležen je i u trgovini akcijama Pivare Niš [PNIS], od 25,74 miliona dinara, uz cenu od 2.120 dinara, za 18,4 odsto nižu nego u prethodnoj trgovini i najnižu za godinu dana.

Nedeljković: Indeksi padaju zbog politike, ali i hipotekarne krize

Pad indeksa na Beogradskoj berzi delimično je posledica političke krize u zemlji, ali na smanjenje vrednosti akcija domaćih kompanija uticaj ima i hipotekarna kriza u SAD, koja se prenosi na sva tržišta u regionu, pa i na srpsko, ocenila je Natalija Nedeljković sa Beogradske berze.

„Na kretanja na berzama u svetu i u regionu utiče aktuelna kriza u ekonomiji SAD, gde se kriza u hipotekarnim kreditima prenosi i na komercijalne kredite, inflatorna očekivanja, a čak se prognozira i pad zaposlensoti u toj privredi. To se prenosi i na sve druge berze“, smatra ona.

Prema njenim rečima, aktulena kriza u zemlji utiče na ekonomsko poslovanje i u meri u kojoj utiče na celokupnu privredu, utiče i na berzu.

Nedeljkovićeva je navela da dobri poslovni rezultati kompanija trenutno ne određuju cenu njihovih akcija na berzi, jer na to utiču i durgi faktori, ali i istakla da dugoročno gledano dobri rezultati poslovanja mogu dovesti do pozitivnog trenda i rasta cena.

Ona nije mogla da kaže da li će zbog pada vlade biti odložen izlazak na berzu prvog javnog preduzeća do kraja ove godine, navodeći da vreme pojavljivanja akcija Telekoma ne određuje berza, za koju je istakla da je spremna za prijem novih akcija.

Ukazujući da su nezahvalne prognoze u kojem će se pravcu kretati indeksi Beogradske berze do izbora , odnosno do formiranja vlade, Nedeljkovićeva je kazala da indeksi trenutno beleže pad, uz smanjeni promet i da to znači da investitori čekaju da vide šta će se dešavati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: