Sporazum sa Rusijom ostaje?

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić očekuje da će i naredni sastav vlade i skupštine podržati energetski sporazum sa Rusijom.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Utorak, 11.03.2008.

11:29

Default images

"Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije su po pitanju energetskog sporazuma imale isti stav, iza tog sporazuma je stala gotovo cela vlada, pa se može očekivati da će on biti ratifikovan", rekao je on i dodao da Vlada Srbije nakon raspuštanja Skupštine, neće moći da predloži zakone na ratifikovanje.

Ministra rudarstva i energetike Aleksandar Popović ocenio je za list Danas da je energetski sporazum Srbije i Rusije veoma dobar i da njegovo sprovođenje ne bi trebalo dovoditi u pitanje, već da bi budući saziv Skupštine Srbije trebalo da ga ratifikuje.

Kako se nezvanično saznaje, energetski sporazum neće biti validan sve dok ga ne ratifikuje republički parlament, ali s obzirom na to da se očekuje da će i novi saziv skupštine činiti predstavnici istih političkih partija koji i sada sede u parlamentu, ne bi trebalo očekivati radikalan zaokret u odnosu na dogovorenu saradnju sa Rusima.

Sporazum su podržale sve najveće stranke u Srbiji, osim Liberalno demokratske partije i G 17 plus, koja je protiv dela sporazuma koji se odnosi na prodaju većinskog paketa NIS-a za 400 miliona evra Gaspromnjeftu.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Srbijagasa Saša Ilić kaže za Politiku da se radi o međudržavnom sporazumu, što znači da postoje dve strane koje se o tome pitaju, navodeći da ne vidi kako on može biti nevažeći ako su njegovo potpisivanje podržale skoro sve političke partije.

„Osim toga, poslednju reč o tome daće poslanici u skupštini kada budu glasali da li su za ratifikaciju ili ne, onako kako je to i dogovoreno“, podseća Ilić.

„U trenutku kada Austrija, Mađarska i Bugarska, članice EU, otvoreno kažu da im je potreban ruski gas i potpisuju ovakav sporazum sa Gaspromom, zar Srbija treba uopšte da ima dilemu da li joj je takav dokument potreban, pogotovo ako zna da na ovaj način naša zemlja postaje regionalno čvorište gasa u ovom delu Evrope“, kaže on.
Stručnjak za energetiku Zorana Mihajlović-Milanović smatra da je najveći problem za Srbiju što gubi vreme.

“Za Srbiju je najveći problem što gubi na vremenu. Utoliko pre što nemamo nove elektroenergetske kapacitete, ništa nije urađeno na modernizaciji NIS-a, a evidentno je da oskudevamo i u gasnim kapacitetima“, navodi ona.

Prema njenim rečima, novi sastav vlade trebalo bi da se upozna sa tekstom potpisanog Sporazuma i eventualno unese određene izmene.

„Ali, bez obzira kakvu odluku da donese buduća vlada Srbije i nova skupštinska većina moraju da delaju brzo“, istakla je Mihajlović-Milanović, ocenjujuće da je sporazum o izgradnji magistralnog gasovoda Južni tok izuzetno dobar za Srbiju i da će država od tog posla imati veliku korist.

Što se tiče NIS, dodaje ona, preostaje da se vidi da li će srpska pregovaračka strana uspeti da izbori još povoljniju cenu za nacionalnu naftnu kompaniju od one koja je ponuđena.

Srbija i Rusija potpisale su 25. januara energetski sporazum, koji obuhvata izgradnju gasovoda Južni tok, prodaji Naftne industrije Srbije Gaspromnjeftu i završetak skladišta Banatski Dvor. Tada je potpisan i protokol Gasproma i Srbijagasa koji predviđa da ruska kompanija preuzme većinski udeo u NIS-u do kraja ove godine.

U međuvremenu, dve kompanije su potpisale i sporazum o saradnji i realizaciji projekta o izgradnji gasovoda za tranzit prirodnog gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: