Cvetković: Investicije ključne

Ako Srbija do kraja 2008. ne bude imala tri milijarde evra stranih ulaganja, javna potrošnja će morati da se smanji za 15 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 11.03.2008.

09:53

Default images

Ministar finansija Mirko Cvetković izjavio je da će Srbija morati da smanji javnu potrošnju za 15 odsto kroz smanjenje budžetske potrošnje i plata zaposlenih, ukoliko se dogodi da ne bude planiranog priliva stranih investicija od tri milijarde evra, a od toga će zavisiti i sposobnost zemlje da otplaćuje deficit platnog bilansa i zadrži inflaciju u planiranim okvirima.

Cvetković je istakao da je optimista da će taj nivo ulaganja biti dostignut do kraja 2008. godine.

Srbija trenutno ima deficit platnog bilansa od oko 25 odsto bruto-domaćeg proizvoda, koji, kako je naveo, delom pokriva od priliva stranih investicija i prihodima od privatizacije.

Ističući da očekuje da će inflacija do kraja godine ipak biti jednocifrena, bez obzira na to što je u februaru bila oko 11 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, ministar finansija je dodao da će kretanje inflacije zavisiti od toga da li će Srbija uspeti da privuče planirani iznos stranih ulaganja.

Govoreći o planiranom rebalansu budžeta, Cvetković je ponovio da se obim budžeta neće povećavati da se ne bi povećala i javna potrošnja, već da će se novac preraspodeliti zbog povećanih potreba Kosova i Metohije, koje su planirane na oko 42,7 milijardi dinara za više od 80.000 korisnika u južnoj pokrajini.

Ministar finansija je istakao da će se do formiranja nove vlade, koju očekuje do leta, penzije i sva ostala budžetska davanja iz budžeta biti redovno isplaćivana.

Za vanredne parlamentarne izbore milijardu dinara

Za vanredne parlamentarne izbore u Srbiji, za koje se očekuje da će biti održani 11. maja, iz budžetske rezerve biće izdvojeno oko milijardu dinara, rečeno je u Ministarstvu finansija.

Za parlamentarne izbore koji su održani 21. januara prošle godine iz državne kase utrošeno je oko 1,4 milijarde dinara, dok su predsednički izbori održani početkom ove godine, koštali oko 1,1 milijardu dinara.

Vlada je Skupštini Srbije iz tekuće budžetske rezerve za finansiranje prošlih parlamentarnih izbora odobrila skoro 1,1 milijardu dinara.

Strankama koje su učestvovale na izborima za sprovođenje izborne kampanje iz budžeta je izdvojeno još oko 323 miliona dinara.

Za organizovanje i sprovođenje predsedničkih izbora ove godine utrošeno je oko 700 miliona, dok je predlagačima kandidata iz budžeta izdvojeno 420 miliona dinara.

Novac za sprovođenje vanrednih parlamentarnih izbora tek treba da se obezbedi iz republičkog budžeta, jer oni nisu planirani za ovu godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: