Rusi i Belorusi žele "Kablove"

Tendersku dokumentaciju za Industriju kablova iz Jagodine otkupilo je do sada četiri kompanije iz Rusije i Belorusije.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.03.2008.

14:23

Default images

Tendersku dokumentaciju Industrije kablova u Jagodini, za čiju prodaju je javni poziv Agencija za privatizaciju raspisala 31. januara, do sada su otkupile četiri firme iz Rusije i Belorusije, potvrdio je predsednik Sindikata "Kablova" Dragan Rajić.

Rajić, koji je i član tenderske komisije, podsetio je da je rok za otkup dokumentacije 21. mart, a rok za dostavljanje obavezujuće ponude za kupovinu 25. april. Agencija za privatizaciju objavila je prodaju sto odsto društvenog kapitala "Holding Industrije kablova".

Na insistiranje Sindikata, Agencija je u javni poziv unela da učesnik na tenderu mora da se bavi proizvodnjom izolovane žice ili kablova najmanje poslednje tri godine i da je ostvario poslovni prihod od najmanje 65 miliona evra u 2007. ili da je finansijski investitor sa ukupnom poslovnom aktivom većom od 100 miliona evra u prošloj godini.

Uslovi su i da se proizvodni program Industrije kablova ne menja narednih pet godina, da ne bude otpuštanja naredne dve godine, a otpremnina ne bude niža od 300 evra po godini staža i da investicije budu najmanje 30 miliona dinara.

Industrija kablova u Jagodini osnovana je 1955. godine, najveći je proizvođač kablova u Srbiji i na Balkanu i četvrti po kapacitetima u Evropi.

Krajem osamdesetih godina prošlog veka izvozila je kablove u više od 100 zemalja širom sveta i zapošljavala oko 10.000 radnika, podsetio je generalni direktor Ratko Vučurović i istakao da je preduzeće "očuvalo proizvodnju i kupce" i prošle godine izvozila u 33 zemlje.

U periodu restruktuiranja u poslednje četiri godine, firmu je napustilo više od 2.000 radnika, a trenutno ih je zaposleno oko 3.000, dodao je Vučurović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: