Rast trgovanja na Produktnoj berzi

Prošlonedeljno trgovanje na Produktnoj berzi obeleđio je rast prometa i stabilna cena pšenice.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.03.2008.

08:36

Default images

Ukupan promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu od 3. do 7. marta iznosio je 3.988 tona, što je za 8,42 odsto više nego u nedelji pre, dok je finansijski promet bio 18,72 odsto viši i iznosio 80,7 miliona dinara, saopštila je ta berza.

Kako se navodi u saopštenju, produžena Uredba o zabrani izvoza pšenice i kukuruza do 15. juna ove godine, koja je doneta početkom prošle nedelje, nije bitnije uticala na promet robe na Produktnoj berzi.

Ipak, cene onih roba koje su na listi izvozne zabrane bile su u blagom padu, dok su cene ostalih roba imale trend rasta.

Cenovna kolebanja u toku nedelje, odrazila su se i na berzanski indeks PRODEX, koji se na kraju zaustavio na nivou od 169,48 indeksnih poena, što je za 1,17 indeksnih poena manje od petka u sedmici pre, odnosno 29. februara.

Prosečna cena trgovanja kukuruzom iznosila je 15,58 dinara sa PDV-om, što je za 3,17 procenata manje nego u nedelji pre.

Za razliku od tržišta kukuruza, tržište pšenice ima stabilna i snažna cenovna uporišta, da ni administrativna ograničenja kao što su aktuelne mere vlade, ne mogu bitnije da utiču na ozbiljnija cenovna pomeranja.

Kako se to reflektovalo na tržište u protekloj nedelji najbolje pokazuje podatak da je ostvarena prosečna cena trgovanja od 24,59 dinara sa PDV-om, što je u odnosu na prethodnu nedelju neznatan pad od tek jednog procenta.

Koliko su uticajni cenovni pokretači u slučaju pšenice i to na duži rok, najbolji je dokaz trgovanje pšenicom roda 2008. (na zeleno) sa isporukom posle žetve, po ceni od 19,44 dinara za kilogram sa PDV-om.

Od ostalih roba najbolje se prodavala soja koja je prošle nedelje postigla svoj cenovni maksimum od 37,48 dinara po kilogramu sa PDV-om, a to je u odnosu na prvu trgovinu soje ovogodišnjeg roda, koja je iznosila 24,84 dinara po kilogramu sa PDV-om, rast od čak 50,89 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: