“Sporazum sa Rusima nevažeći”

Rusko-srpski energetski sporazum nevažeći nakon pada Vlade Srbije, smatra urednica Enerdžiobzervera Sijka Pištolova.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.03.2008.

08:23

Default images

"Kompletan sporazum o izgradnji gasovoda Južni tok i prodaji Naftne industrije Srbije (NIS) Rusima za 400 miliona evra je nevažeći pošto kao međudržavni ugovor nije ratifikovan u Skupštini", kaže Pištolova.

Sporazum bi mogao da se nađe pred novim sazivom Skupštine Srbije, ali kako je ocenila, to ne bi smelo da se dogodi dok se javni tužilac ne oglasi povodom pisanja medija o neregularnostima oko sklapanja ugovora o prodaji NIS-a.

Beogradski dnevnik Blic objavio je, pozivajući se na izvore bliske Vladi Srbije, da je ponuda o ceni od 400 miliona evra za NIS došla sa srpske strane i da je glavni lobista ruskog Gasproma u Srbiji bio Rade Vojvodić, kum sina Sergeja Ivanova, zamenika ruskog premijera.

Blic navodi da je Vojvodić "obradio" sekretara Vlade Srbije Dejana Mihajlova, a da su sporazum sa Gaspromom potpomogle i veze Nenada Popovića, vlasnika ABS holdinga i šefa ekonomskog tima za Kosovo i Borislava Miloševića, brata bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Vlade Srbije i Rusije potpisale su 25. janura ove godine energetski sporazum kojim je predviđena izgradnja gasovoda Južni tok kroz Srbiju i prodaja 51 odsto kapitala NIS-a ruskom Gaspromu za 400 miliona evra uz 500 miliona evra investicija do 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: