Pad indeksa, promet 2,2 mil. evra

Na Beogradskoj berzi indeks najlikvidnijih akcija Belex15 pao je za 0,88 odsto, a opšti Belexline za 0,51 odsto.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 04.03.2008.

15:01

Default images

Ukupan promet je malo ojačao, na 184,62 miliona dinara ili 2,2 miliona evra, dok se učešće stranih investitora popelo na oko 50 odsto.

U kontinuiranoj trgovini Planum [PLNM] i trgovac na veliko i malo Kopaonik [KOPB] ubeležili su rast veći od sedam odsto pri čemu je u trgovini akcijama beogradskog građevinskog preduzeća ostvaren i pozamašan promet, od 16,3 miliona dinara. Beogradskom Progresu [PRGS] cena je porasla četiri i po odsto dok su Telefonija [TLFN] i subotička Fidelinka [FIDL] dobile na vrednosti 1,7, odnosno 1,6 odsto.

Gubitnike je predvodilo Globos osiguranje [GLOS] sa padom od 11,6 odsto, na 4.419 dinara, uz promet od 2,9 miliona, a sledi hartija Energomontaže [EGMN] koja je pojeftinila 4,7 odsto.

Novosadskoj Metals banci [MTBN] cena je pala za tri i po odsto, Univerzal banci [UNBN] za nepuna tri, a Sojaproteinu [SJPT], kompaniji sa A Listinga, za 2,2 procenta. Te tri akcije ubeležile su i solidne promete i trgovina akcijama Metals banke vredela je 11,9 miliona dinara, hartijama Univerzala 7,5 miliona, a Sojaproteina 5,7 miliona dinara.

Na čelu liste akcija sa najvećim prometom je AIK banka [AIKB] sa 57,37 miliona dinara, pri čemu je hartija niške banke neznatno pojeftinila, na 9.219 dinara, a sledi kikindski Banini [BNNI] sa prometom od 16,4 miliona.

Na segmentu trgovine po metodu preovlađujuće cene najtraženiji je bio Altek-Fermin i promet je dostigao 4,96 miliona dinara. Akcija proizvođača hrane, pića i duvana iz Sente poskupela je 20 odsto, do dosadašnjeg maksimuma.

Promet veći od milion dinara imalo je još nekoliko akcija - Beogradelektro [BGEL] od 3,16 miliona, NLB LHB banka [LHBN] od dva miliona, Rudnik [RUDN] od 2,43 miliona, kragujevačko Takovo osiguranje [TKOSM] od 1,78 miliona i GIK Banat [GIKB] od 1,6 miliona.

Registrovana je i blok trgovina u kojoj je nove vlasnike dobilo 2.980 akcija beogradske firme sa sektora nekretnina Imtel RTV [IMRT] po ceni od 890 dinara za akciju i ukupan promet vredeo je 2,65 miliona dinara. Obavljena je i trgovina po metodu minimalne cene gde je po ceni od 1.838 dinara za akciju vlasnike promenilo 1.348 hartija novosadske Interprogres gradnje [INRS].

Martovski BELEXsentiment u crvenom

Martovski BELEXsentiment, pokazatelj očekivanja učesnika na srpskom tržištu kapitala, na nivou je od 93,08 poena, odnosno peti uzastopni mesec je u "crvenoj" zoni. U poslednjih pet meseci i indeksi Beogradske berze beležili su pad pa se može konstatovati da su očekivanja tržišnih učesnika potvrđena na tržištu, saopštila je Berza.

Martovski Belexsentiment je na za 33 odsto višem nivou od februarskog, koji je bio istorijski najniži, i mogao bi da ukaže na preokret, ili barem nedvosmisleno zaustavljanje trenda pada u kojem se tržište nalazi već poduže.

Pad indeksa i sveopšti negativan trend na tržištu praćen je znatnim padom prometa koji je u poređenju sa prva dva meseca prethodne godine prepolovljen. Ipak, februarsko usporavanje pada indeksa Belex15 ukazuje na povišenu izvesnost da je u aktuelnom političko-ekonomskom kontekstu indeks najlikvidnijih akcija "dotakao dno", ali bez paničnog stampeda dezinvestiranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: