Živkov: Stanje u agraru nikad gore

Situacija u domaćoj poljoprivredi nikad nije bila gora, "što se nabolje ogleda u veoma skupoj prolećnoj setvi", kaže Živkov.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 04.03.2008.

12:52

Default images

Problem poljoprivrednicima predstavlja i nedostatak repromaterijala, kao što je veštačko đubrivo, a vrlo verovatno i nedostatak kvalitetnog semena pšenice, rekao je šef tima G17 plus za poljoprivredu i bivši ministar poljoprivrede Srbije Goran Živkov.

Ističući da su cene pojedinih poljoprivrednih proizvoda toliko visoke da su ljudi skoro prestali da ih kupuju, Živkov je ocenio da je problem i to što će država utrošiti sigurno oko 50 miliona evra na uvoz pšenice, iako je rečeno da uvoza neće biti.

"Možda i najveći problem predstavlja ponašanje Ministarstva poljoprivrede", ocenio je on, dodajući da je nedopustivo da Ministarstvo troši novac iz budžeta za finansiranje igrane serije "Selo gori, a baba se češlja".

Prema rečima Živkova, u G17 plus su izuzetno nezadovoljni radom Ministarstva poljoprivrede, ali i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, koje samo podržava državnu politiku, iako bi njegova uloga trebalo da bude motor razvoja agrara.

On je ocenio i da izdvajanja za poljoprivredu nisu dovoljna, jer je agrarni budžet manji nego u 2007, kao i da je Ministarstvo poljoprivrede ukinulo sve strukturalne mere i ostavilo na snazi samo izdvanje od 100 evra po hektaru obradivog zemljišta, što je, kako je rekao, jako loše.

"Iako je ministar tu meru obećao pre setve, uredba još nije doneta, što pokazuje da je poljoprivrednicima mnogo bolje dati regresiranu naftu i đubrivo, jer će im ovako novac stići na kraju setve, a najveću korist od toga imaće zemljovlasnici", rekao je Živkov.

On je predstavio i novu agrarnu politiku G17 plus, koja podrazumeva pet puta veći poljoprivredni budžet Vojvodine, nove mere u oblasti poljoprivrede, osnivanje Poljoprivredne komore i Agencije za razvoj Vojvodine, u kojoj će poljoprivreda biti najzastupljenija.

"Želimo da Vojvodina počne da izgrađuje sistem koji će moći da koristi predpristupne fondove Evropske unije, što do sada nismo videli da rade Izvršno veće Vojvodine i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu", rekao je Živkov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: