Srbiji nepohodne strane investicije

Vlada će domaćim i stranim investitorima obezbediti makroekonomsku stabilnost i bezbednost imovine, kaže Božidar Đelić.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.03.2008.

18:18

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić je, posle sastanka ekonomskog tima Vlade Srbije sa predstavnicima domaćih i stranih investitora, rekao da direktne strane investicije budućnost Srbije.

Vlada je dala čvrste garancije stranim i domaćim investitorima da će obezbediti makroekonomsku stabilnost i rebalans budžeta, ali bez povećanja poreza i bez povećanja javne potrošnje, rekao je Đelić.

Druga poruka domaćim i stranim investitorima je da će vlada osigurati bezbednost ljudi i imovine i nadoknaditi štetu koja je nedavno pričinjena ambasadama pojedinih zemalja u Beogradu, kazao je Đelić.

On kaže i da vlada i dalje stoji iza svog ekonomskog cilja za 2008. godinu da rast bruto domaćeg prozvoda bude između šest i sedam odsto, kao i da inflacija bude između tih procenata kao i da se nastavi rast industrijske proizvodnje do kraja godine od oko četiri odsto. Ključ da bi se postigli ti ciljevi je privlačenje direktnih stranih investicija od najmanje tri milijarde evra u 2008. godini.

Đelić je objasnio i da će ubuduće Vlada Srbije biti stalno na raspolaganju svim potencijalnim domaćim i stranim investitorima koji žele da ulažu u privredu Srbije i najavio da će se boriti za što jednostavniju proceduru investiranja.

Sastanku su prisustvovali i ministri za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić, za trgovinu i usluge Predrag Bubalo, guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić, predsednici Privredne komore Srbije Miloš Bugarin i Američke privredne komore Dejan Cvetković, kao i predsednik Saveta stranih investitora Stajn Erik Velan.

Investitori zadovoljni porukama Vlade

Predsednici Saveta stranih investitora Stajn Erik Vilan i Američke privredne komore u Srbiji Dejan Cvetković naveli su da su zadovoljni porukama koje su dobili na sastanku sa predstavnicima Vlade i da će članovima preporučiti da uzmu u obzir Srbiju kada budu odlučivali o investicijama.

Predsednik Saveta stranih investitora Stajn Erik Velan izrazio je zadovoljstvo jasnim i povoljnim porukama i garancijama Vlade, ističući da će Srbija u narednim godinama biti još konkurentnija za nova ulaganja. On je dodao da u Srbiji postoje uslovi za dugoročnu stabilnost i najavio da će pozvati investitore da uzmu u obzir Srbiju pri donošenju odluka o novim ulaganjima.

Predsednik Američke privredne komore Dejan Cvetković pozdravio je poruku Vlade o stabilnom i predvidivom ambijentu za ulaganja, naglasivši da Srbija hitno treba da uđe u EU i privlači strane direktne investicije kako bi život građana bio bolji.

Ministar finansija Mirko Cvetković je kazao da je Srbiji potrebno tri milijarde evra domaćih i stranih investicija godišnje jer će u suprotnom morati da se smanji javna potrošnja, ekonomski napredak će biti ugrožen, a standard građana će opasti.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kazao je da je od 2000. godine u Srbiju ušlo 13,5 milijardi dolara direktnih stranih investicija, da zahvaljujući tome Srbija ostvaruje rast izvoza od 30 odsto godišnje i da u stranim kompanijama radi 200 hiljada građana.

Dinkić je istakao da cilj Vlade mora biti što brže evropske integracije i dodao da Srbija 60 odsto izvoza ostvaruje se zemljama EU i da se 60 odsto ukupne ekonomske razmene ostvaruje sa zemljama EU.

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić kazao je da je NBS spremna na sprovodjenje restriktivnih mera da bi zadržala baznu inflaciju u planiranom okviru od tri do šest odsto u 2008. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: