"Oštrije mere za stabilnost dinara"

Ukoliko to bude potrebno, moguće je zaoštravanje postojećih mera za održavanje stabilnosti cena, najavio je Radovan Jelašić.

Srbija

Izvor: Dnevnik.co.yu

Ponedeljak, 03.03.2008.

08:56

Default images

Narodna banka Srbije (NBS) će sve preduzeti da se bazna inflacija zadrži na predviđenom godišnjem nivou (od tri do šest odsto), rekao je guverner NBS Radovan Jelašić novosadskom "Dnevniku", napominjući da, ukoliko se pokaže da donete mere nisu dovoljne, sledeći korak bi mogao da bude povećanje obavezne rezerve banaka.

Jelašić je istakao da supervizija banaka, koja bi trebalo da počne od 1. jula i o kojoj se ovih dana dosta govori, "nikako nije mogla da iznenadi bankare", jer se sve o tome znalo još pre pola godine.

"Dobar deo restriktivnih mera sproveden je i bez bilo kakvog uticaja Narodne banke Srbije", rekao je on i dodao da je međunarodno finansijsko tržište postalo znatno opreznije prema celom regionu pa i prema Srbiji.

Politički izazovi poput Kosova i našeg odnosa prema EU takođe deluju u istom smeru, a "za nas to znači manje direktnih stranih investicija i skuplje zaduživanje u inostrastvu" naglasio je Jelašić, napomenuvši da se sve to uzima u obzir prilikom kreiranja monetarne politike na srednji rok.

Pozivi na bojkot banaka koje su osnovane stranim kapitalom negativno uticati na raspoloženje stranih investitora prema Srbiji, kaže Jelašić.

"Svako razume emotivne reakcije na nepravdu i neprincipijelnost kada je u pitanju Kosovo, ali se zaboravlja da su strani bankari naši najbolji ambasadori, sve dok ne razbijamo njihove filijale", naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: