Berza: Nedelja skromnog prometa

Beogradska berza dostigla minimum ispod kojeg će teško ići.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.03.2008.

08:29

Default images

Sudeći prema prethodnoj sedmici na Beogradskoj berzi, ne čini se da je oporavak blizu jer je i ona prošla, kako ocenjuju analitičari PS Brokera, u letargiji svih učesnika na finansijskom tržištu.

O tome najbolje govore više nego skromni prometi, kao i činjenica da su indeksi veoma malo menjali vrednosti, uglavnom oscilirajući oko sadašnjih nivoa.

Tokom celog februara Beogradska berza imala je problem prometa i, ako se izuzme nekoliko obimnih blok trgovina, prosečan promet je na veoma niskom nivou a više nego zabrinjavajuće je što taj trend traje vea duže vreme, bez izgleda da će se u skorije vreme stvari promeniti.

Ukoliko se pak, dese neke drastičnije promene u skorije vreme u društveno-političkom orkuženju Srbije, moglo bi se očekivati da će se poverenje u Berzu postepeno vratiti, navodi se u nedeljnom izveštaju o poslovanju na Beogradskoj berzi PS Brokera.

Prvi dan prošle nedelje doneo je najniži promet u ovoj godini, ali i više meseci unazad, jer se na Berzi trgovalo za samo 70,4 miliona dinara, što predstavlja nezapamćeno mali iznos.

Indeksi su tog dana zabeležili blagi pad a kontinuirani segment tržišta potpuno je podbacio i akcije iz korpe indeksa Belex15 ostvarile su promet od samo 40,8 miliona dinara.

U utorak, 26. februara, registrovan je blagi rast prometa u trgovini akcijama i veoma snažan skok prometa u trgovini obveznicama RS i ukupan promet je, u odnosu na dan ranije, povećan za 65 odsto. Indeksi su zabeležili novi pad, formirajući niz od devet uzastopnih radnih dana u Acrvenom".

Inače, od početka novembra nije bilo tako dugog i konstantnog opadanja oba indeksa Beogradske berze i ukoliko oni ubzo i značajnije ne promene smer, Berza će biti suočena sa najnižim vrednostima indeksa u poslednjih godinu i po dana.

Sredinom nedelje, drugi dan za redom, ukupan promet ubeležio je rast zahvaljujući čemu se, uz činjenicu da su i indeksi posle devet dana pada porasli, učinilo da je moguće postepeno vraćanje poverenja u Beogradsku berzu.
Indeks najlikvidnijih akcija Belex15 porastao je za minimalnih 0,09 odsto. Taj indeks je, podsećaju iz PS Brokera, u poslednjih šest meseci pao za više od 800 indeksnih poena, odnosno izgubio je čak trećinu vrednosti.

Na A Listingu jedino su porasle akcije Soja proteina, pri čemu je njima taj rast i bio najpotrebniji, s obzirom na to da su se dan ranije našle na najnižem nivou u poslednjih godinu dana.

Iz Jubmes banke najavili su odrtavanje skupštine akcionara za kraj marta na kojoj će se usvajati izveštaj o poslovanju u 2007, doneti odlula o raspoređivanju neraspoređene dobiti i razmatrati odluka o izdavanju XIII emisije akcija bez javne ponude, kao i izmenama odluke o XI emisiji akcija javnom ponudom.

Izveđtaj sa Skupštine akcionara podnela je tog dana Banka Poštanska štedionica. Saopšteno je da je u IV emisiji običnih akcija upisano 580,55 miliona dinara pošto je upisano 58.055 akcija po nominalnoj ceni od 10.000 dinara. Prodajna cena bila je 39.800 dinara pa su ukupno prikupljene 2,3 milijarde dinara.

U četvrtak, 28. februara, promet je ponovo opao, za oko 20 miliona dinara a prometu su doprineli obimnija trgovina akcijama Topika u blok transakcijama i prodaja metodom minimalne cene Saveznog centra za mehanizaciju, u ukupnom iznosu od 54 miliona dinara.

Kontinuirani segment tržišta i dalje je beležio veoma skroman obim prometa, s tim da je ponovo došlo do pada prometa akcija u korpi indeksa Belex15.

Nedelja skromnih prometa završena je sa obimom trgovine ispod 100 miliona dinara, drugi put u sedmici od 25 do 29. februar. Poslednji dan prošle nedelje obeležila je i slaba aktivnost, jer se trgovalo sa samo 100 akcija, odnosno najmanjim brojem u poslednja dva meseca.

Možda jedina pozitivna stvar koja je obeležila kraj nedelje jeste činjenica da su oba indeksa bila u blagom rastu i, s obzirom na to da Belex15 već treći dan uzastopno raste dok BelexLine oscilira oko trenutne vrednosti, čini se da je Berza dostigla nivo ispod kojeg verovatno neće značajnije ići.

Posle nekoliko dana dominacije Jubmes banke, poslednjeg dana februara akcije AIK banke vratile su se na prvo mesto po prometu, ali se njima trgovalo za samo 10,8 miliona dinara što, ocenjuju u PS Brokeru, predstavlja više nego skroman iznos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: