„Politička kriza odbija ulagače“

Strani investitori mogli bi da se okrenu drugim tržištima ako bi potrajala kriza zbog proglašenja nezavisnosti Kosova.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Subota, 01.03.2008.

14:58

Default images

Zamenik predsednika Izvršnog odbora Rajfejzen banke u Srbiji Zoran Petrović upozorio je da bi se strani investitori mogli okrenuti drugim zemljama i tržištima ukoliko bude potrajala politička neizvesnost u Srbiji zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Nemamo mi kao zemlja taj 'luksuz' da možemo da dozvolimo da nas neko čeka. Godoa neka čekaju drugi. Mi moramo da trčimo!", predočio je Petrović.

On je povodom poziva pojedinih političara građanima da povuku novac iz banaka sa stranim kapitalom, iz zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, rekao da su te banke u proteklih sedam godina investirale u domaću privredu više od dve milijarde evra, donele međunaradne standarde u bankarsko poslovanje i potpuno reformisale bankarski sektor.

On je ocenio da apel građanima Srbije povuku novac iz banaka sa stranim kapitalom nije imao efekta, odnosno da nije doveo do povlačenja depozita iz banaka i izrazio uverenje da su stavovi izneti u tom apelu "kratkoročna emotivna reakcija".

Prema rečima Petrovića, Rajfajzen banka u Srbiji zapošljava 2.000 ljudi i opslužuje više od 500.000 klijenata, politički je neutralna i nastaviće da investira u razvoj i da zapošljava građane.

On je ocenio da bi eventualni izostanak priliva stranog kapitala zbog političke situacije "proizveo" inflaciju i oslabio dinar.

"U početku bi mogle da se troše devizne rezerve, ali da bi ubrzo kurs dinara depresirao, uvezena roba poskupela što bi proizvelo inflaciju, a stanovnici zaduženi (kreditima) sa valutnom klauzulom bi plaćali više rate", rekao je Petrović u intervjuu za novi broj magazina Bankar.

Petrović je izrazio optimizam u pogledu poslovanja bankarskog sektora u 2008. godini, uprkos sadašnjoj situaciji i naglasio da će od izuzetne važnosti biti kako će Vlada reagovati na političke izazove.

Govoreći o očekivanjima u monetarnoj politici, Petrović je ukazao da rast cena energenata na svetskom tržištu, narasla inflatorna očekivanja i depresijacija dinara već vode zaoštravanju monetarne politike.

"Ne verujem da će sada doći do primena nekih dodatnih administrativnih mera, poput povećanja obavezne rezerve ili ograničenja plasmana, ali u slučaju eskalacije problema to ne možemo isključiti", rekao je Petrović.

Ješić: Oseka interesovanja investitora u Inđiji

Predsednik opštine Inđija Goran Ješić kazao je da zbog političke situacije u Srbiji investitori odlažu ulaganja u tu opštinu, koja je ove godine uvrštena među 25 evropskih gradova najboljih za investiranje.

Pojedini investitori sa kojima su započeti razgovori su sastanke odlagali i otkazivali i prolongirali razgovore, kazao je Ješić i dodao da je opadanje interesovanja investitora beležena i ranije, a poslednji put se to dogodilo između 5. decembra i završetka predsedničkih izbora.

Čim se situacija stabilizuje, investitori se vraćaju, istakao je Ješić i dodao da očekuje da će u Srbiji "biti dovoljno političke odgovornosti da se ne zaustave investicije ni evropske integracije".

Ješić je kazao da će uvrštenje Inđije na listu najboljih mesta za ulaganja poslati poruku u svet i poboljšati situaciju.

U Inđiju su do sada ulagali nemačka tehnološka kompanija Tisen Krup (Thyšen Krupp), proizvodjač akumulatora Monbat, hemijska industrija Henkel i trgovine Merkator (Mercator), a Embasi grupa (Embašy Group) planira izgradnju tehnološkog parka.

Inđija je zauzela 18. mesto na listi evropskih gradova i opština budućnosti, u kojima su uslovi za investicije najbolji. Listu je sačinio magazin FDI (Foreign Direct investments - direktne strane investicije), član Fajnenšel tajms grupe (FT).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: