Koštunica: Dug Kosova je dug Srbije

Izjava Mlađana Dinkića da Srbija treba da prestane da plaća kosovski dug suprotna državnoj politici, kaže Vojislav Koštunica.

Srbija

Izvor: FoNet

Petak, 29.02.2008.

15:07

Default images

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je danas da je izjava ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića da bi Srbija trebalo da prestane da otplaćuje kosovski dug u suprotnosti sa državnom politikom.

Koštunica je u izjavi novinarima, tokom akcije "Milion poruka - Kosovo je Srbija", rekao da Srbija ima Ustav i državnu politiku prema Kosovu, koja je u neskladu sa izjavama ministra Dinkića.

On je napomenuo da ga Dinkićeva izjava o otpisu kosovskog duga nije iznenadila i da je ona dugo očekivana u Srbiji.

"Kosovo je sastavni deo Srbije i to podrazumeva stav prema tom dugu", zaključio je Koštunica.

Dinkić: Zašto DSS ne plaća kosovski dug iz svog džepa?

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kazao je danas da Demokratska stranka Srbije (DSS) može da otplaćuje kosovski dug "iz svog džepa" da ne bi plaćali građani, jer se taj novac neće vratiti.

Odgovarajući na optužbu portparola DSS-a Andreje Mladenovića da je predlog da se kosovski dug više ne servisira protivustavan, ministar ekonomije je kazao da taj predlog nije protivustavan, a da je protivustavno to što Srbija godinama ne ubire porez na Kosovu.

"Nije Mladenović tumač ustava", kazao je Dinkić i ocenio da ekonomska pitanja treba razdvojiti od zahteva za suverenitetom.

"Gospodin Mladenović kaže da je moja inicijativa beskorisna. Ja pitam gospodina Mladenovića kako će da dokaže da je korisno dati kosovskim Albancima četiri puta više novca nego kosovskim Srbima. Ako je to korisno onda se mi ne nalazimo u istom svetu", kazao je Dinkić.

Kosovski dug iznosi 1,24 milijarde dolara, od toga 91 milion treba da se otplati ove godine. U dinarskom iznosu, ovogodišnja rata je 5,2 milijarde dinara, a iz Nacionalnog investicionog plana za dodatne investicije na Kosovu izdvojeno je 1,3 milijarde dinara.

Dinkić je kazao da Vlada treba da se bavi "ovozemaljskim stvarima" i dodao da se on zalaže da se Srbija za Kosovo bori pomažući kosovskim Srbima.

Dinkić je najavio da će za dve sedmice Vladi dostaviti pisani predlog za prekid otplate kosovskog duga u dogovoru sa kreditorima, a Mladenović je u četvrtak uveče Dinkićevu inicijativu okarakterisao kao beskorisnu i protivustavnu.

Đelić: Kosovski dug regulisati u dogovoru sa poveriocima

Da Srbija treba da prestane da plaća kosovski dug smatra i potpredsednik vlade Božidar Đelić, koji je izjavio da bi obustavu trebalo dogovoriti sa poveriocima tako da Srbija indirektno ne prizna bilo kakvu nezavisnost Kosova i Metohije.

Đelić je podsetio da Srbija već 10 godine ne ubira porez sa tog dela svoje teritorije i da se mora naći rešenje da oni koji taj porez ubiraju i plaćaju dug.

"Imao sam kontakte sa ministarstvima finansija onih zemalja koje imaju potraživanja od nas i očekujem da ćemo bez nekih velikih medijskih efekata i bilo kakve svađe u koaliciji naći rešenje u mesecima koji dolaze. To je u interesu i naše zemlje i naših poverilaca", rekao je on.

Prema Đelićevim rečima, u američkom budžetu za ovu godinu rezervisano je 160 miliona dolara za otplatu kosovskog duga, međutim, prvobitna ideja američkog Ministarstva finansija bila je da Srbija i Kosovo potpišu sporazum kojim bi to pitanje bilo regulisano.

"To je naravno nedopustivo i Srbija nikada na to neće pristati ali možemo naći druge modalitete koji će poštovati naš suverenitet a istovremeno smanjiti pritisak na naše poreske obveznike", naglasio je vicepremijer.

On je istakao da ako Srbija bilo šta uradi po pitanju kosovskog duga, to mora biti u dogovoru sa poveriocima, jer "ukoliko prestanemo da plaćamo ono što oni smatraju našim dugom, poverioci će smatrati da smo bankrotirali oko celog duga"

To, međuim, kako je naveo Đelić, ne dolazi u obzir, niti je nužno za Srbiju u ovako osetljivom momentu.

Đelić je podsetio da je on pitanje vraćanja kosovskog duga pokrenuo prošle godine u oktobru na sastanku sa poveriocima Pariskog kluba, a nekoliko dana posle toga i u Vašingtonu na godišnjem zasedaju Svetske banke i MMF-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: