Dalje plaćanja duga "budalaština"

Ministar Mlađan Dinkić kaže da je plaćanje kosovskog duga od 1,25 milijardi dolara u narednih 20 godina neracionalno.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2008.

09:42

Default images

"Taj novac se uzima od građana Srbije i njihovih poreza da bi se plaćao dug za koji mi ne odgovaramo", rekao je on u emisiji Poligraf na televiziji B92 i dodao da će Vladi Srbije za dve sedmice dostaviti zvaničan predlog da Srbija prestane da otplaćuje kosovski dug, o čemu je juče vođena nezvanična rasprava na sednici Vlade.

Dinkić objašnjava da je nerazumno da Srbija godišnje daje 90 miliona dolara kosovskim Albancima, što je četiri puta više od sredstava Nacionalnog investicionog plana za projekte u delovima Kosova na kojima žive Srbi. Ovogodišnja rata preračunata u dinare iznosi 5,2 milijarde dinara, a iz NIP-a se za Kosovo ove godine izdvaja 1,3 milijarde dinara.

Ukoliko bi prestala da otplaćuje dug, Srbija bi mogla da izdvoji veća sredstva za Srbe sa Kosova i Metohije, ne pribegavajući pritom rebalansu budžeta, povećanju poreza i ne uskraćujući druge delove Srbije.

Prema njegovim rečima, to su dugovi firmi u Đakovici, Peći, i Prištini, gde možda nema ni jednog Srbina. "Potrebno je da odvojimo šta je to borba za suverenitet, za Srbe na Kosovu, od nekog kolektivnog ludila u koje ne smemo da uđemo", kazao je ministar i naglasio da bi bila "budalaština" nastaviti plaćanje kosovskog duga.

"Ja sam za to da se sa međunarodnim poveriocima napravi dogovor da neko drugi servisira obaveze na delu Kosova gde žive Albanci, gde ni jedan dinar poreza nije naplaćen od 1999. godine", rekao je on i podsetio da su ti poverioci Svetska banka, Londonski klub i Pariski klub.

Dinkić je ranije rekao da je ideja da Srbija više ne otplaćuje kosovski dug naišla na pozitivne reakcije u vladajućoj koaliciji. Kako je naglasio, u 2008. godini Srbija bi trebalo da plati 92 miliona dolara duga, a prva rata bi za naplatu trebalo da stigne u martu.

Dinkić je podsetio da bi država Srbija u narednih deset godina, na ime kosovskog duga, morala da plati 1,2 milijarde dolara. Srbija je do sada platila 360 miliona dolara duga, rekao je ministar ekonomije i naglasio da će država tu cifru ispostaviti kao sopstvena potraživanja, jer od 2000. godine sa područja Kosova "nije stigao ni dinar poreza".

Cvetković: Nastaviti sa plaćanjem

Ministar finansija Srbije i član Demokratske stranke Mirko Cvetković kazao je ranije da bi Srbija trebalo da nastavi da otplaćuje taj dug sve dok se ne postigne drugačiji dogovor sa međunarodnim kreditorima.

Cvetković je naveo da su pregovori sa tim poveriocima počeli pre nekoliko meseci i da i dalje traju dodajući da ukupni dug Kosova koji dospeva za plaćanje u ovoj godini iznosi 91 milion dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: