Evro ojačao na skoro 84 dinara

Evro je prema današnjem zvaničnom deviznom kursu najjači u odnosu na domaću valutu u 2008. i vredi skoro 84 dinara.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2008.

09:38

Default images

Dinar je danas oslabio prema evru za 0,9 odsto, pa je za jedan evro po srednjem kursu Narodne banke Srbije potrebno izdvojiti 83,82 dinara, što je 73 para više nego juče.

Dinar je tako za dva dana izgubio 1,65 odsto vrednosti prema evru i pao na najniži nivo prema zajedničkoj valuti Evropske unije od početka godine.

NBS je juče, posle dva dana pauze, intervenisala sa 10 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, na kojem je formiran današnji kurs.

Centralna banka je tokom cele prošle nedelje intervenisala sa po 10 miliona evra, da bi prva dva dana ove sedmice bankama prodavala po tri miliona evra, čime je na tržište vraćala ubičajeni iznos deviza otkupljen od menjača.

Jelašić: Politika ključ za stabilnost

Guverner NBS Radovan Jelašić ocenio je da stabilizacija na deviznom tržištu isključivo zavisi od političkih faktora, jer, kako je naveo, političari drže u džepu ključ evropskih integracija.

„Kratkoročno, na kurs najviše utiču politički događaji, ali na duže vreme presudni su ekonomski faktori, počev od stranih investicija i fiskalne politike do restrukturiranja javnih preduzeća i reformi. Devizne rezerve od 14,5 milijardi dolara su garancija za održanje makroekonomske stabilnosti, ali njihovo korišćenje na ovaj način je svrsishodno samo u izuzetnim prilikama“, naveo je on.

Jelašić smatra da su svi shvatilida se sadašnja politička situacija neće rešiti preko noći i da ekonomski život mora da se nastavi, zbog čega i devizno tržište postepeno, ali sigurno, oživljava i promet se povećava.

On je objasnio da su banke povećale raspon između prodajnog i kupovnog kursa na međubankarskom deviznom tržištu zbog nepostojanja jasnih signala o tome u kom pravcu će se kretati ekonomija. Međutim, kako dodaje Jelašić, banke po tom osnovu ne ostvaruju povećane prihode.

NBS nema informacije da bi neke planirane strane investicije mogle biti obustavljene zbog političke krize, rekao je guverner, ali i dodao da je činjenica da je Srbija poslednjih nekoliko dana u poslala i loše slike i poruke, sa pozivom na bojkot strane robe i kapitala.

„Sigurno je da će u slučaju da izostanu strane direktne investicije, a fiskalna politika ostane nepromenjena, nedostatak u prilivu kapitala uticati negativno najpre na kurs, a zatim, i na stabilnost cena“, naveo je Jelašić.

On je kazao da će NBS nastaviti da podržava ekonomsku politiku vlade, ali i istakao da je u ovakvim političkim prilikama mnogo lakše objasniti potrebu za fiskalnim restrikcijama, pošto je ekspanzivna fiskalna politika, uz izostanak stranih direktnih investicija, najbolji recept za narušavanje makroekonomske stabilnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: