Železnice kupuju manje vagona

Železnica Srbije će kreditom EBRD-a kupiti 772 teretna vagona, umesto predviđenih 1.100.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.02.2008.

08:31

Default images

Generalni direktor Železnica Srbije Milanko Šarančić novinarima je rekao da je broj umanjen zbog povećanja cena teretnih vagona od momenta kada je Železnica dobila kredit.

Železnica Srbije je ugovor o kreditu od 60 miliona evra potpisala sa EBRD polovinom jula 2006. godine. Tim kreditom je obuhvaćeno i 1,5 miliona evra za nabavku potpodnog struga za obradu točkova vagona i lokomotiva.

Šarančić je naveo da će umesto 750 vagona, koliko je ugovoreno na osnovu tenderske ponude rumunske kompanije IRS, Železnica Srbije dobiti i dodatnih 22 vagona, bez povećanja cene.

Postojala je mogućnost za saradnju i sa Gošom iz Smederevske Palanke, ali EBRD to nije odobrila, kazao je on.

Železnica Srbije je 21. februara potpisala ugovor o kupovini 750 teretnih vagova za 56 miliona evra od multinacionalne kompanije IRS (International Railway Services).

Prema podacima internet enciklopedije Vikipedija, IRS je kompanija registrovana u Luksembrugu, a kontroliše je biznismen Kristijan Burči (Cristijan Burci).

IRS je najveći evropski proizvođač teretnih vagona kojih godišnje proizvede oko 7.000, a u sastavu te grupacije posluje i smederevski Želvoz, koji se bavi remontom i proizvodnjom vagona, navodi Vikipedija (Wikipedia).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: