Stagnacija indeksa i rast prometa

Nakon devet uzastopnih radnih dana pada, indeks najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi Belex15 minimalno je porastao.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 27.02.2008.

14:48

Default images

Belex15 je porastao na 0,09 odsto, dok je opšti Belexline ostao na nivou iz prethodnog dana od 3.497,75 poena. Istovremano, promet je vredeo 173,3 miliona dinara, odnosno 2,08 miliona evra, dok je učešće stranih investitora u ukupnoj trgovini bilo 33 odsto.

Dvocifreni rast u kontinuiranoj trgovini ubeležila je Politika [PLTK], od bezmalo 12 odsto. Akcija izadavačke kuće time je gotovo nadonadila pad iz prethodnog dana i izdigla se sa dosadašnjeg minimuma.

Za četiri odsto poskupela je vlasnička hartija Vitala [VITL], Telefoniji [TLFN] je cena porasla 2,9 odsto, a subotički Veterinarski zavod [VZAS] i zemunska Galenika Fitofarmacija [FITO] dobili su po neznatno više od dva procenta na vrednosti.

Najosetniji pad ubeležio je Planum [PLNM], najveći dobitnik iz prethodnog poslovanja. Akcija građevinskog preduzeća pala je devet odsto, na 4.730 dinara, tako da nije izgubila sve što je dan ranije dobila na vrednosti.

Iritel [IRTL] je oslabio za nešto više od osam procenata, Progres [PRGS] za četiri i po, Ikarbus [IKRB] za dva i po, a Globos osiguranje [GLOS] za 1,67 odsto. Pri tome je veći promet bio samo u trgovini akcijama zemunske fabrike autobusa, od 3,8 miliona dinara.

Veličinom prometa izdvojile su se banke - Jubmes [JMBN] sa 28,19 miliona dinara, niška AIK [AIKB] sa 12,76 miliona, novosadska Metals [MTBN] sa 12,47 i Univerzal [UNBN] sa 8,68 miliona.

U trgovini po metodu preovlađujuće cene najveće interesovanje ulagača bilo je za Montinvest [MOIN] i promet je dostigao 14,2 miliona dinara. Akcija beogradske gradjevinske kompanije koštala je gotovo tri odsto više nego dan ranije.

Registrovana je i transakcija po metodu minimalne cene - nove vlasnike dobile su 1.034 akcije zrenjaninskog proizvođača električnih i optičkih uredjaja Termosa [TEMS] po ceni za 25 odsto nižoj od prethodne po kojoj se nije trgovalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: