Inđija među najboljima za ulaganja

Opština Inđija zauzela je 18. mesto na listi 25 najboljih evropskih destinacija za strana ulaganja, izbor je magazina FDI.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 27.02.2008.

13:31

Default images

Konkurs je sproveden tokom druge polovine 2007. godine, kada je magazin FDI, koji izdaje čuveni Fajnenšel tajms (Financial Times), poslao upitnike na adrese više od hiljadu gradova i regiona širom Evrope, saopštila je pres služba Kabineta predsednika Opštine Inđija. Sremska varoš našla se ispred gradova kao što su Amsterdam, Varšava, Madrid, Frankfurt i Budimpešta.

Osnovni kriterijumi izbora bili su privredni potencijal, najznačajnija ulaganja u prethode dve godine, nivo ulaganja i broj otvorenih radnih mesta, rast bruto društvenog proizvoda, privredne reforme i prioriteti.

Učesnici su takođe odgovarali na pitanja u vezi sa strategijama i reformama koje koriste kako bi privukli strana ulaganja, kao i u vezi sa važnijim projektima u oblasti infrastrukture i urbanističkog planiranja.

Tri najveće investicije bile su ulaganje indijske kompanije "Embasi grup" u izgradnju tehnološkog parka, ukupne vrednosti oko 600 miliona dolara, zatim multinacionalne građevinske kompanije "Trejd junik" u poslovno-stambeni kompleks vredan oko 60 miliona evra, i ulaganje bugarske kompanije "Monbat" u fabriku akumulatora vredne devet miliona evra.

Procena je da će samo ove tri investicije stvoriti oko 2.700 novih radnih mesta na teritoriji opštine.

Inđija je postala jedna od najpopularnijih destinacija za ulaganje ne samo u Srbiji, već i u Jugoistočnoj Evropi, prvenstveno zbog brze i uslužne administracije, dobre infrastrukture i primene najmodernijih informacionih tehnologija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: