Strani investitori ostaju u Srbiji

Svih 150 kompanija članica Saveta stranih investitora (FIC) ostaće u Srbiji, kaže prvi čovek FIC-a Stajn Erik Velan.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 27.02.2008.

11:42

Default images

Predsednik Saveta stranih investitora i direktor Telenora u Srbiji Stajn Erik Velan (Stein Erik Vellan) izjavio je za B92 da je situacija u Srbiji teška, ali da su strani investitori odlučni da ostanu u zemlji.

„Kao strani investitor u jednoj zemlji ja duboko verujem da morate da ostanete uz tu zemlju i u dobrim i u teškim vremenima. Ne možete očekivati da će sve ići glatko. U Srbiji je trenutno teška situacija i strani investitori imaju takođe određene obaveze, a to je da vidimo kako možemo da pomognemo. Jedan od načina je da ostanemo u zemlji i želim da istaknem da svih 150 članova FIC-a ostaje u zemlji“, naveo je on.

Velan je izrazio sumnju da će Srbija uspeti da privuče tri milijarde evra stranih investicija u ovoj godini i ocenio da će biti pravi izazov za zemlju da taj plan ostvari.

„To će biti izazov. Pohvalno je šta je sve urađeno kada je u pitanju privatizacija, i to će pomoći ostvarenju cilja, ali ono što je Srbiji potrebno je više grinfild investicija i to će zaista biti pravi izazov. Kao predsednik Saveta stranih investitora svakako ću ostati ovde da pomognem Srbiji u ostvarenju tog cilja“, istakao je Stajn Erik Velan.

On se zahvalio svim ministrima i političkim vođama koji su rekli da će se truditi da obezbede dobru poslovnu klimu u Srbiji.

Alas holding nastavlja ulaganja

Kompanija Alas holding, članica austrijskog Asamera, saopštila je danas da politčka kriza ne utiče na opredeljenje te kompanije da ostane u Srbiji i nastavi ulaganja.

Direktor Alas holdinga Markus Bogdanović izjavio je da trenutna situacija u Srbiji neće ni na koji način uticati na poslovne planove te kompanije i dodao da će u 2008. godini biti nastavljena ulaganja u prethodnoj godini.

Prema njegovim rečima, Alas holding ima dugoročne planove u Srbiji, koje smatra perspektivnim tržištem sa sve boljom poslovnom klimom za strane investicije.

Bogdanović je istakao da će u narednih nekoliko dana očekuje završetak investicije od 8,8 miliona evra u fabrici Zorka keramika i četiri miliona evra u fabrici Zorka opeka, a odnose se na modernizaciju proizvodnje uvošenjem novih tehnologija i proširenjem kapaciteta.

Kompanija Alas Holding došla je 2001. godine u Srbiju sa Lafaržom, učestvujući u privatizaciji Beočinske fabrike cementa. U međuvremenu je kupila još nekoliko preduzeća i u njenom sastavu posluju još Zorka Keramika, Zorka Opeka, Alas Rakovac i Zorka Alas Kamen.

U 2007. godini Alas holding je investirao 17 miliona evra u Srbiju.

Dinkić: Investitori sigurni u Srbiji

Ministar ekomonije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kaže da će Vlada Srbije obezbediti punu sigurnost stranim i domaćim investitorima i pozvao ih da nastave da nesmetano ulažu.

"Vlada će učiniti sve da obezbedi punu sigurnost svim investitorima, i domaćim i stranim, to znači garancija za imovinu, garancija za investicije, puno poštovanje svih zakona Srbije, a naravno i Zakona o stranim ulaganjima", kazao je Dinkić prilikom posete privatizovanoj Gošinoj fabrici Šinskih vozila čiji je vlasnik slovačka kompanija ŽOS -Trnava.

"Mi ćemo učiniti sve da održimo stabilnost, da ubrzamo naš ekonomski razvoj i strani i domaći investitori su dobrodošli ukoliko su ozbiljni, ukoliko zapošljavaju građane Srbije", naglasio je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: