I komunalci bi pravo na upis akcija

Zaposleni u Javnim komunalnim preduzećima traže da dobiju pravo na upis akcija pre privatizacije i procene kapitala preduzeća

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 26.02.2008.

17:35

Default images

Predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno - stambenoj delatnosti Srbije Svetozar Ercegovac kazao je da blizu 51 hiljada zaposlenih i 50 hiljada penzionera JKP treba da budu izjednačeni sa zaposlenima u šest javnih preduzeća koja su obuhvaćena Zakonom o besplatnoj podeli akcija.

"Zaposleni i penzioneri JKP treba da imaju pravo da dobiju po 200 evra po godini radnog staža", kazao je on i naglasio da sindikat zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije traži uključivanje JKP u Zakon o besplatnoj podeli akcija čime će se povećati masa sredstava u privatizacionom fondu, a od toga će korist imati svi građani Srbije.

On je kazao da je zaposlenima u javnim i komunalnim preduzećima priznato pravo upisa akcija tek u decembru 2007. godine, ali i uslovljeno donošenjem Strategije vlade o privatizaciji javnih i javno - komunalnih preduzeća koja još nije ni započeta.

"Kad bi u privatizaciju bili uključeni i veliki javni i komunalni sistemi, čiji je kapital mnogo veći od kapitala šest državnih preduzeća, svaki građanin dobio bi više novca od privatizacije", istakao je Ercegovac.

Ercegovac je dodao i da što pre treba da se donese strategija privatizacije JKP i da se njome jasno definiše koja od ukupno 600 preduzeća i po kom principu će se privatizovati.

"Stav sindikata je da je potrebna privatizacija JKP, ali ne po svaku cenu ", kazao je Ercegovac i upozorio da će sindikat svoja prava prvo tražiti preko institucionalnih sistema i rok za to je april, a onda će JKP u Srbiji stupiti u ozbiljne proteste.

Pravo na upis besplatnih akcija Elektroprivrede Srbije, Naftne industrije Srbije, Galenike, Jata, Telekoma i Aerodroma "Nikola Tesla" ima oko četiri miliona građana Srbije, a upis traje do 31. jula ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: