“Srbija sada nije raj za ulaganje“

U ovom trenutku strani investitori ne gledaju na Srbiju kao na "raj za ulaganje" novca, kaže ministar Mlađan Dinkić.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Utorak, 26.02.2008.

14:02

Default images

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja dodaje i da je u poslednjih nedelju dana otkazano nekoliko poseta Srbiji. "Situacija nije alarmantna, ali svakako ne smemo da je zanemarimo i potcenimo. Imamo nedelju dana zastoja, krize na berzi, ataka na dinar. Ne smemo da dozvolimo da se taj period produži", rekao je on.

Prema njegovim rečima, nekoliko italijanskih firmi dalo je nalog advokatima da prodaju ranije kupljenu zemlju u Srbiji i odustaju od daljih grinfild investicija, a otkazana je poseta predstavnika Dženeral motorsa planirana za danas.

Dinkić je pozvao investitore da nastave da ulažu u Srbiju i naveo da je lično otvoren za sve kompanije koje žele da donesu novac građanima Srbije bez obzira iz koje zemlje dolaze.

Izjavu premijera Vojislava Koštunice da nema normalizacije odnosa sa zemljama dok ne ponište odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, Dinkić je rekao da shvata kao diplomatski pritisak.

"Važno je da se odvoji diplomatski napor od onoga što rade ekonomski resori u vladi jer Srbija mora da nastavi da pojačano živi. Ukoliko na ulicama Srbije bude red i mir apsolutno će investitori nastaviti da ulažu", rekao je Dinkić.

On kaže da su za kapital mir i sigurnost jedina garancija za ulaganje i pozvao sve građane da ukoliko protestuju zbog jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, to čine na miran način. "Treba da obezbedimo red i mir i onog časa kada to potraje neko vreme mi ćemo povratiti naš kredibilitet", rekao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

15 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: