Moskovska banka potvrdila dolazak

Iako se NBS još nije oglasila, Moskovska banka je već zakupila poslovni prostor u Beogradu, piše magazin Bankar.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 26.02.2008.

12:34

Default images

Banka je čak izabrala i predsednika upravnog odbora buduće banke, kaže za taj magazin Aleksandar Komarov, direktor Odeljenja Moskovske banke za finanijske institucije, i dodaje da u toj banci očekuju da će do kraja februara dobiti grinfild licencu za rad u Srbiji i, nakon toga, zvanično krenuti u osnivanje.

"Planovi se nisu izmenili. Kao što je poznato, hteli smo da kupimo jednu srpsku banku, razmatrali smo nekoliko, među njima Agrobanku, koja nam je najviše odgovarala. No, dok smo čekali odluku NBS-a, ona je povećala kapital i postala suviše skupa. Zato smo odlučili da otvorimo novu banku, da krenemo od nule, poučeni iskustvom u Kijevu od pre godinu i po dana“, kaže Komarov.

On objašnjava da je „u toku završnica kompletiranja neophodnih dokumenata. Sa nadležnima za licence u Narodnoj banci Srbije smo u kontaktu onlajn, a pomažu nam i konsultanuti iz firme Citadel. Nema posebne birokratije, radi se operativno, pa se nadam da ćemo do kraja februara dobiti grinfild licencu". Komarov kaže da dolazak na srpsko tržište odgovara koncepciji razvoja Moskovske banke, koja je osnovala svoje banke u Rigi, Kijevu, Belorusiji i Talinu.

„U Srbiji za sada nema nijedne ruske banke, zato je to tržište još interesantnije za nas. Imamo detaljne planove za razvoj od nule. Već smo sklopili jedan ugovor o zakupu prostora na dva sprata, a razmatramo još dve-tri adrese. Imamo što nam treba, čak i predsednika upravog odbora, mada banka još nije osnovana", navodi on.

Moskovska banka jedna je od većih komercijalnih banaka na ruskom tržištu, zauzima četvrto mesto po aktivi od oko osam milijardi evra, a treća je, posle državne Zberbanke i Vnještorgbanke, po visini depozita fizičkih lica. Moskovska banka ima rejting 3B minus i u većinskom je vlasništvu grada Moskva, koji ima udeo od 59,9 odsto. Ta banka ima vlasničko učešće u kompanijama koje su uglavnom u većinskom državnom vlasništvu, a bave se poslovima iz oblasti naftne industrije i saobraćaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: