“Gasprom je blizu kupovine NIS-a“

Gasprom je blizu kupovine NIS-a, neophodni dokumenti su spremni i "u najskorije vreme biće potpisani", kaže Dmitrij Medvedev.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.02.2008.

17:36

Default images

Prvi potpredsednik ruske vlade Dmitrij Medvedev kaže da je prodaja NIS-a Gaspromu u zajedničkom interesu i interesu onih koji žive i rade u Srbiji, i u krajnjoj meri, za celu Evropu, naglašavajući da su neophodna dokumenta već spremna.

On je naveo da će ukupan obim investicija iznositi 900 miliona evra, dok je generalni direktor NIS-a Srđan Bošnjaković izrazio želju da dokumenti za potpisivanje kupoprodajnog ugovora budu što pre gotovi i da se što pre pređe na realne investicije.

Bošnjaković kaže da očekuje da uskoro sa ruskom stranom počne razgovor o komercijalnom ugovoru o privatizaciji NIS-a koji bi trebalo da bude završen najkasnije do kraja godine, kao i da očekuje da će Vlada Srbije oformiti tim u kome će biti svi relevantni stručnjaci koji će pomoći u koncipiranju optimalnog rešenja za budućnost NIS-a.
Prema njegovim rečima, za NIS i za čitavo okruženje Srbije najvažnije je kako će se sprovoditi to što piše u sporazumu i kojom dinamikom će sredstva biti ulagana u NIS. On je naveo da prema planu NIS-a do 2010. godine budu izgradjena nova postrojenja koja će omogućiti da kompanija tu godinu "završi sa dva derivata, jednim dizelom i jednim benzinom, evropskog standarda 2009 plus".

Bošnjaković je naveo da, u međuvremenu, NIS treba da reši sve ekološke probleme tako da do kraja 2009. godine ekološki prihvatljiv.

Pre tačno mesec dana, u prisustvu predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Srbije Borisa Tadića potpisan je protokol o kupoprodaji NIS-a. Prema tom protokolu, ruska kompanija bez tendera kupuje 51 odsto akcija za 400 miliona evra, i obavezuje se da će u periodu od 2008. do 2012. godine uložiti najmanje 0,5 milijardi evra u rekonstrukciju i modernizaciju tehnološkog kompleksa NIS.

U skladu s protokolom, Gaspromnjeft treba do 31. decembra 2008. godine da zaključi Osnovni ugovor o kupovini akcija NIS-a.

Portparol "Gasproma" Sergej Kuprijanov rekao je da kupovina NIS-a nije bila na dnevnom redu jučerašnjem razgovora u Beogradu i dodao da "pregovarački proces još traje".

On je podsetio da je 25. januara bio potpisan međuvladin sporazum o gasovodu "Južni tok", podzemnom skladištu gasa u Banatskom Dvoru i kupovini NIS-a i naveo da je juče "rešavano prvo pitanje - 'Južni tok'".

Dinkić protiv načina privatizacije NIS-a

NIS treba da ostane u državnom vlasništvu dok magistralni gasovod ne bude u funkciji
Beograd - Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kaže da ta stranka u potpunosti podržava gasni deo energetskog aranžmana sa Rusijom, odnosno izgradnju magistralnog ruskog gasovoda kroz Srbiju, ali je protiv dogovorenog načina privatizacije Naftne industrije Srbije (NIS).

Dinkić je ponovio da je protiv većinske prodaje NIS-a bez tendera, da je ponuđena cena za tu kompaniju od 400 miliona evra "ponižavajuća" i da je najbolji model za njegovu prodaju međunarodni tender.

On je objasnio da Srbija treba da zadrži većinsko vlasništvo, da od privatizacije NIS-a svi građani treba da dobiju 15 odsto besplatnih akcija, a da kompaniji Gasprom treba da bude prodato maksimalno 30 odsto kapitala. Dinkić smatra i da NIS u državnom vlasništvu treba da ostane najmanje do 2013. godine, dok magistralni gasovod ne bude u funkciji.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja je istakao da Srbija u ekonomskim odnosima sa Rusijom treba da se drži tržišnih principa, odnosno onako kako se Rusi ponašaju prema Srbiji.

"Treba razdvojiti ekonomske i političke interese. Nas je Rusija snažno podržala u borbi za očuvanje suvereniteta i mi u njoj imamo najjačeg političkog saveznika. Ali u isto vreme oni su nam prošle nedelje povećali cenu gasa za 30 odsto i uskoro će gas u Srbiji poskupeti za 30 odsto", rekao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: