Finansijski izveštaji do 29.02.

Zakonski rok do kada pravna lica i preduzetnici moraju da dostave finansijske izveštaje o poslovanju za 2007. ističe 29. februara

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 22.02.2008.

14:39

Default images

Obveznici podnošenja finansijskih izveštaja, prema Zakonu o knjigovodstvu, su sva pravna lica koja su u 2007. godini ostvarila promet veći od 200 hiljada dinara, navela je direktorka Odeljenja za registre Narodne banke Srbije (NBS) Ružica Stamenković i dodala da je do sada podneto oko šest hiljada izveštaja.

Direktorka Centra za bonitet kaže da poslednjeg dana, 29. februara, očekuje najveći broj finansijskih izveštaja, koji će nastaviti da pristižu poštom i početkom marta i napomenula da tu ne očekuje probleme, već u ispravnosti izveštaja.

Iz iskustva od prošle godine, Stamenković je podsetila da je oko 60 odsto finansijskih izveštaja bilo vraćeno na doradu i dodala da je zbog prekoračenja roka za predavanje izveštaja ili zato što oni uopšte nisu dostavljeni u NBS, u 2007. godini podneto oko 2.500 prijava za privredni prestup protiv pravnih lica.

Stamenković je najavila da će od ponedeljka, 25. februara, početi obrada finansijskih izveštaja, koja se završava 30. juna, a osnovni podaci svakog privrednog društva o poslovanju u 2007. godini biće obelodanjeni na Internet stranici centralne banke.

Finansijske izveštaje obveznici mogu dostaviti u pisanom obliku poštom u filijalu NBS u Novom Sadu ili u elektronskom obliku (na kompakt disku), a obrasce mogu preuzeti na Internet sajtu, navela je.

Novine u podnošenju i kontroli finansijskih izveštaja su što se ove godine po prvi put kao obveznici pojavljuju inevsticioni fondovi, zatim, to što će obveznici po predavanju izveštaja dobiti potvrde o njihovoj ispravnosti, a čitav proces obrade i objavljivanja na sajtu NBS proticaće na potpuno transparentni način, rekla je Stamenković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: