Pad indeksa, udesetostručen promet

Na Beogradskoj berzi ostvaren je danas najveći ovogodišnji promet od 851,2 miliona dinara, odnosno 10,23 miliona evra.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 22.02.2008.

15:29

Default images

To je gotovo deset puta veći promet nego prethodnog dana, ali treba reći da su veličini prometa najviše doprinele blok trgovine. Registrovana su blok trgovine akcijama pančevačke Luke Dunav [LKDN] i jedna hartijama Sombormlina [SOML].

U jednoj transakciji nove vlasnike dobila je 32.941 akcija Luke Dunav a u drugoj 11.437 , u obe po ceni od 15.000 dinara, i ukupan promet iz obe premašio je 665,67 miliona dinara. Kroz blok trgovinu je vlasnike promenilo i 81.166 akcija Sombormlina uz cenu od 218 dinara za hartiju pa je promet vredeo 17,69 miliona dinara.

Nastavljen je trend blagog posustajanja indeksa akcija i Belex15 je, nakon pada od 0,35 odsto, vredeo 2.094,94 indeksna poena, dok je opšti Belexline oslabio 0,42 odsto, na 3.523,22 poena. Učešće stranih investitora nastavilo je da pada pa je u ukupnoj i trgovini akcijama bilo oko 13 odsto, a toliko je bilo i kod kupovine i kod prodaje akcija.

Najveći rast u kontinuiranoj trgovini imao je Velefarm [VLFR], od četiri odsto, uz promet od gotovo dva i po miliona dinara. Po više od dva odsto dobili su na vrednosti Univerzal banka [UNBN], Vital [VITL] i Agrokop [AGRC]. Jubmes banke [JMBN] je poskupela 0,65 odsto pri čemu je promet iz trgovine njenim akcijama dostigao 13,43 miliona dinara.

Na listi gubitnika dve akcije ubeležile su dvocifreni pad - beogradski građevinar Napred [NPRD], od 16,67 odsto, i zrenjaninski metalac Radijator [RDJZ], od 13 odsto, odnosno do dosadašnjeg minimuma za tu hartiju. Za više od devet odsto pala je cena akcije Univerzal holdinga [UNVR], vranjski Simpo [SMPO] je izgubio pet i po a beogradski Imlek [IMLK] tri i po procenta.

Na prvo mesto liste akcija sa najvećim prometom u kontinuiranoj trgovini vratila se niška AIK banke [AIKB] sa 59,55 miliona dinara a sledi Sojaprotein [SJPT], kompanija sa A Listinga berze, sa 28,68 miliona.

Obimniji promet, veći od šest miliona dinara, bio je i u trgovini akcijama Agrobanke [AGBN] i pirotskog Tigra [TIGR], još jedne kompanije sa A Listinga. Pri tome je cena Tigrove vlasničke hartije pala za gotovo tri odsto, na 1.650 dinara.

U trgovini po metodu preovlađujuće cene najveće interesovanje ulagača bilo je za Koka-Kolu HBC Srbija [CCHS], pa je promet dostigao 7,84 miliona dinara. Akcije su menjale vlasnika po stabilnoj ceni od 6.400 dinara koju drže još od početka meseca. Interesantna je bila i akcija osiguravajuće kompanije DDOR Novi Sad [DDNS] i promet je premašio tri miliona dinara, takođe uz nepromenjenu cenu od 8.300 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: