Produženje zabrane izvoza pšenice

Vlada Srbije bi naredne nedelje trebalo da donese odluku o produžavanju važenja uredbe o zabrani izvoza pšenice.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2008.

14:44

Default images

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović ipak nije mogao da precizira na koliko će uredba, koja ističe 3. marta, biti produžena.

Ministarstvo poljoprivrede razmatra i mogućnost uvoza 200 hiljada tona pšenice bez carine, od čega bi jedan deo uvezla država preko Robnih rezervi, dok bi ostatak žita bio komercijalni uvoz. To bi, kako je kazao Golubović, zbog veće ponude uticalo na smanjenje cene pšenice na domaćem tržištu.

On smatra da nije presudno po kolikoj ceni će se žito iz uvoza plaćati, koliko je bitno da se obezbede dovoljne količine pšenice u robnim rezervama, s obzirom na situaciju u kojoj se zemlja nalazi. Golubović je kazao da Ministarstvo poljoprivrede još razmatra da li će novom uredbom biti produžena i zabrana izvoza kukuruza ili će se dozvoliti njegov izvoz.

Naredne sedmice trebalo bi da se reguliše i nastavak izvoza pšeničnog brašna, rekao je on, navodeći da se kvota od 30 hiljada tona verovatno neće povećavati, već će samo biti omogućen izvoz do te količine, koja nije bila potpuno iskorišćena po prethodnoj uredbi.

Prosečna cena pšenice je protekle sedmice na Produktnoj berzi u Novom Sadu dostigla 24,37 dinara sa PDV-om.

Vlada Srbije je 25. oktobra prošle godine odlučila da produži zabranu izvoz psenice i kukuruza za 120 dana, a tom uredbom bilo je dozvoljen izvoz pšeničnog i kukuruznog brašna, kao i prekrupe.

Prva, tromesečna, zabrana bila je regulisana izmenom Uredbe o privremenom ograničenju izvoza odredjenih vrsta robe, a usvojena je 3. avgusta 2007. godine i odnosila se na izvoz pšenice, kukuruza, suncokreta i soje. Zabrana izvoza je doneta zbog očuvanja prehrambene stabilnosti zemlje koja je bila ugrožena sušom i smanjenim poljoprivrednim prinosima u zemlji i regionu.

Pšenicom je prošle jeseni zasejano oko 480 hiljada hektara, što je za oko 70 hiljada hektara manje od planiranih površina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: