NBS intervenisala sa 30 miliona €

NBS je u prethodna tri dana na međubankarskom deviznom tržištu intervenisala sa 30 miliona evra, kaže Radovan Jelašić.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2008.

10:16

Default images

Guverner Narodna banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da je centralna banka sva tri radna dana ove nedelje intervenisala sa po 10 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, kako bi povećala njegovu likvidnost, a ne da bi uticala na kurs.

Kako je objasnio, odluka o intervenciji doneta je zbog toga što je promet na tržištu iznosio svega deset odsto uobičajenog, a što je posledica uzdržavanja učesnika u trgovini i njihove opreznosti zbog političke situacije u zemlji.

„NBS, ukoliko bi to želela, zbog visokih deviznih rezervi od 14,5 milijardi dolara, mogla bi da interveniše na međubankarskom deviznom tržištu praktično beskonačno na nivou na kojem je to činila u protekla tri dana. Međutim, nije posao centralne banke da bude aktivni igrač na deviznom tržištu, već sudija koji pažljivo prati utakmicu i interveniše samo u određenim situacijama“, navodi Jelašić.

Guverner je ocenio da će se promet na međubankarskom deviznom tržištu ubrzo vratiti u uobičajene okvire, kao i rasponi između prodajnog i kupovnog kursa.

Jelašić je objasnio da je njena intervencija bila samo kratkoročnog karaktera, a da na srednji i dugi rok na stabilnost deviznog tržišta utiče više faktora, od priliva investicija, kapitala, doznaka, do odnosa u spoljnotrgovinskoj razmeni.
Srednjoročno i dugoročno, međutim, za stabilnost dinara odgovorni su svi oni koji odlučuju o stabilnosti i perspektivama srpske ekonomije, a to znači o javnoj potrošnji, strukturnim reformama, evropskim integracijama, rejtingu zemlje i njenoj primamljivosti za investitore...“, kazao je on.

Jelašić nije direktno odgovorio na pitanje da li su učesnici iz opravdanih razloga uzdržani od trgovine na međubankarskom tržištu i da li postoji mogućnost da oni na taj način špekulišu.

Banke ne mogu da trguju ako im njihovi klijenti za to ne daju nalog, dakle da za njih kupe ili prodaju devize. Logično je da su zbog aktuelnih događanja i klijenti iščekivali i da nisu bili spremni bez nužde da prodaju odnosno kupuju devize, što je bio osnovni razlog za smanjenje nivoa likvidnosti deviznog tržišta u proteklim danima. Pošto su se ovi politički događaji očekivali, očigledno je da se veći deo privrednih subjekata, koji su imali potrebe da devizama, unapred obezbedio od mogućih deviznih rizika. To je normalan vid njihove poslovne špekulacije”, rekao je guverener NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: