Akcionari Elinda osporavaju prodaju

Udruženje manjinskih akcionara kompanije "Novi Elind" iz Valjeva zatražilo je poništavanje privatizacije te firme.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2008.

09:03

Default images

Manjinski akcionari su u dopisu medijima ukazali na "više nepravilnosti" većinskih vlasnika, članova srpsko-slovenačkog konzorcijuma, koji je na aukciji u avgustu 2006. godine, kupio firmu "Elind Teur" za 17,3 miliona dinara.

Manjinski akcionari "Novog Elinda" su naveli da je dokapitalizacija, kojom su novi vlasnici pokušali da umanje vrednost njihovih akcija, bila nezakonita.

Oni tvrde da su sva dugovanja, koja je "Elind Teur" pre privatizacije imao prema dobavljačima i zaposlenima, isplaćena na osnovu zajma kojim je konzorcijum zadužio "Novi Elind" kod svoje firme APP "Engineering" u Beogradu.

Novi većinski vlasnik, kako ističu manjinski akcionari, nije ispunio obavezu investiranja u prvoj godini u iznosu od oko 600.000 evra.

Manjinski akcionari tvrde da "nova oprema", koju je "Metaling" iz Ljubljane, jedan od članova konzorcijuma, dopremio za termičku obradu, nije montirana jer nije ispravna i da za nju nema nikakve dokumentacije, niti postoji bilo kakav dokument o oprvadanosti njenog instalisanja u "Novom Elindu".

Osporava se i kvalitet opreme koju je dopremila firma "Parteh" iz Velenja, takođe član konzorcijuma, kao i alata koji je dopremio člana konzorcijima "Spik ad" iz Beograda.

"Sva oprema i alati, kojima je pokušana dokapitalizacija, stari su i remontovani, procena njihove vrednosti izvršena je isključivo na osnovu faktura ulagača, bez uvida u pravo stanje", navode manjinski akcionari.

Oni ističu da je namera većinskog vlasnika da "Novi Elind" ode u stečaj i da zarade na prodaji imovine tog preduzeća, jer samo lokacija na kojoj je preduzeće, sa infrastrukturom i železničkim kolosekom, vredi od tri do pet miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: