Elektronsko plaćanje bezbedno

U elektronskom bankarstvu u Srbiji do sada nisu zabeležene prevare, iako se ono primenjuje pet godina.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 21.02.2008.

08:44

Default images

Učesnici okruglog stola magazina Bankar kazali su da se u prethodnih pet godina dogodilo mnoštvo prevara i pljački u "klasičnom bankarstvu", a nije zabeležena nijedna prevara u elektronskom bankarstvu, što ukazuje da je "i benking" (e-banking) manje rizičan.

Direktor sektora za direktne kanale Banke Intese (Intesa) Miloš Nedeljković ukazao je da će jačanju uloge elektronskog bankarstva doprineti primena Zakona o elektronskom potpisu i ocenio da je elektronsko bankarstvo nekad obesmišljeno činjenicom da klijenti moraju da dođu u prostorije banke da bi lično potpisali neki dokument, iako koriste usluge elektronskog bankarstva.

Učesnici su istakli da će primena elektronskog potpisa posebno uticati na razvijanje usluga elektronskog bankarstva u trgovini hartijama od vrednosti.

Jedan od direktora Erste banke Milan Kostić istakao je da treba proširiti paletu bankarskih usluga koje se mogu dobiti mobilnim telefonom jer je broj mobilnih telefona u Srbiji neuporedivo veći od broja računara.

Prema istraživanju kompanije Diloit (Deloitte), u Srbiji 4,8 miliona ljudi odnosno 72 odsto ima mobilni telefon, a podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da 26,3 odsto domaćinstava poseduje Internet priključak.

Generalni direktor Sektora za platni sistem Narodne banke Srbije (NBS) Branislav Tončić kazao je da elektronsko bankarstvo "minimalno regulisano" i da se odvija u skladu sa Odlukom NBS o elektronskom prometu i ocenio je da je to dobro.

"Bojim se da bismo detaljnijim regulisanjem ove oblasti doveli do toga da proizvodi elektronskog bankarstva budu manje efikasni i razvoj proizvoda elektronskog bankarstva sporiji", kazao je Tončić.

Učesnici su istakli da se za izdavanje elektronskih naloga odobravaju popusti od 30 do 50 odsto i da postoji mogućnost za odobravanje većih popusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: