„Tržište banaka u Srbiji iscepkano"

Bankarsko tržište Srbije ostaje fragmentirano, a pet najvećih banaka drže samo 44 procenta bilansne aktive.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2008.

16:12

Default images

Rajfajzen banka je na srpskom tržištu izgubila vodeću poziciju, gledano prema bilansnoj aktivi koja predstavlja deset odsto ukupne, a na prvo mesto je izbila Banka Inteza sa 11 odsto tržišnog udela, navodi se u istraživanju bankarskog sektora u jugoistočnoj Evropi austrijske Erste banke, zasnovanom na podacima iz trećeg kvartala prošle godine.

Na trećem mestu, prema izveštaju Erste banke baziranom na nacionalnim statistikama, jeste Hipo Alpe-Adria banka sa 9,2 odsto udela, a slede Komercijalna sa 8,4 i Evrobanka EFG štedionica sa 5,3 odsto udela u bilansnoj aktivi.

Najveći pomak u prošloj godini ostvarila je pak AIK banka, koja je povećala udeo sa tri na 4,8 procenata, dok analitičari Erste banke procenjuju da se AIK banka popela lane na listi najvećih banaka prema udelu na tržištu na 6. sa 11. mesta u 2006.

Gotovo svi vodeći igrači na srpskom bankarskom sektoru u većinskom su stranom vlasništvu dok su mali "igrači" i dalje na prodaju i analitičari Erste banke očekuju određena spajanja i akvizicije.

U trećem kvartalu 2007. godine, bankarsko tržište u Srbiji dostiglo je 21 milijardu evra bilansne aktive i bilo je četvrto po veličini u jugoistočnoj Evropi, navodi se u izveštaju austrijske banke.

Kada je reč o kreditima, od početka 2007. do trećeg kvartala te godine oni su na srpskom tržištu porasli 39 odsto, uglavnom zahvaljujući povećanju kredita stanovništvu za više od 50 odsto.

U prva tri kvartala prošle godine, ostvaren je i rast zajmova odobrenih privredi od 35 odsto, u poređenju sa 3,5 procenata rasta u 2006.

Segment sa najbržim rastom kada su krediti u pitanju bili su u tom periodu stambeni krediti, sa skokom od 58 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: