Pad indeksa, promet 1,23 mil. evra

Indeks najlikvidnijih akcija na Belex15 izgubio je 0,76 procenata na vrednosti, dok je Belexline pao za 0,23 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2008.

15:08

Default images

Promet iz 528 transakcija vredeo je 102,75 miliona dinara (1,23 miliona evra) i bio je gotovo tri puta manji nego dan ranije i tek nešto veći od ovogodišnjeg minimuma ubeleženog prvog radnog dana tekuće sedmice.

Učešće stranih investitora u ukupnoj i trgovini akcijama spustilo se na oko 40 odsto pri čemu je u kupovini akcija bilo 32,6 a u prodaji 48 procenata.

Dobitnike u kontinuranoj trgovini predvodio je beogradski gradjevinar Telefonija [TLFN] sa skokom od bezmalo osam odsto i uz promet od 1,11 miliona dinara. Za šest i po odsto poskupela je hartija Politike [PLTK], dok su za po nešto više od dva i po procenta porasle cene akcija dve vranjske kompanije Simpo [SMPO] i proizvođača mašina Alfa plama [ALFA], kao i uljare iz Vrbasa Vitala [VITL].

Na listi gubitnika pad malo veći od četiri procenta ubeležila su beogradska preduzeća Informatika [INFM] i Bambi Banat [BMBI], Progresu [PRGS] je cena pala za tri i po, a Komercijalnoj banci [KMBN] za dva i po odsto. Nepunih 2,5 odsto izgubila je na vrednosti Sojaprotein [SJPT]. Akcija te kompanije sa A Listinga menjala je vlasnika po 3.127 dinara i promet je dostigao 10,74 miliona. Bečejska firma danas je inače na sajtu Berze objavila odluku o izdavanju javnom ponudom običnih akcija osme emisije.

Veličinom prometa izdvojila se još jedna kompanija sa A Listinga - Energoprojekt holding [ENHL]. Promet je vredeo 15,2 miliona dinara, a cena te hartije je pala za nešto više od procenat, na 2.530 dinara. Treća kompanija sa berzanskog tržišta, pirotski Tigar [TIGR], nije bila posebno interesantna investitorima i uz cenu od 1.698 dinara po akciji, neznatno nižu nego dan ranije, vlasnike su promenile samo 134 hartije.

Kada je o prometu reč, najveći je zabeležen u tgrovini akcijama Agrobanke [AGBN], od 16,98 miliona dinara, a slede Energoprojekt i Sojaprotein, niška AIK banka [AIKB] sa 6,37 miliona i subotička Fidelinka [FIDL] sa 2,89 miliona.

U trgovini po metodu preovlađujuće cene najveći promet ostvaren je akcijama leskovačkog Zdravlja [ZDRV], od 2,88 miliona dinara. Akcija hemijskog proizvođača plaćana je 16 hiljada dinara, kao i u prethodnoj trgovini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

23 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: