“Kosovo značajno tržište za Srbiju“

Na Kosovo i Metohiju je prošle godine iz drugih delova Srbije isporučeno robe u vrednosti 189,7 miliona dolara.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2008.

16:27

Default images

To pokazuje da je južna srpska pokrajina značajno tržište za isporuku robe iz Srbije, izjavio je koordinator Biroa za regionalnu saradnju u Privrednoj komori Srbije Milivoje Miletić.

Prema podacima Uprave carina Srbije, promet robe između pokrajine Kosovo i Metohija i drugih delova Srbije iznosio je 199 miliona dolara, pri čemu je sa Kosova dopremljeno robe u vrednosti oko deset miliona dolara, kaže Miletić.

Promet između Kosova i drugih delova Srbije je, prema podacima Statističkog zavoda Kosova i Metohije, 2006. godine iznosio 212 miliona evra, a za 11 meseci prošle godine je iznosio 220 miliona evra. Iz podataka se može zaključiti da je Kosovo dobijalo iz drugih delova Srbije robu vrednu oko 230 miliona evra, dok je iz pokrajine u druge delove Srbije isporučena roba vredna oko 20 miliona evra, naglasio je Miletić.

Kosovo i Metohija je značajno tržište za isporuke robe iz drugih delova Srbije, rekao je Miletić i naglasio da su najznačajniji proizvodi koji se iz Srbije isporučuju na Kosovo građevinski materijal, pšenica, lekovi, preparati za ručno pranje rublja i posudja, crep, električna energija, pivo, proizvodi za ishranu, ulje od suncokreta, cement. Robe koje sa Kosova dolaze u Srbiju su proizvodi Trepče, gljive, sirovo olovo, neke vrste voća, začini, otpaci čelika i drugo.

Promet robe između pokrajine Kosovo i Metohija i drugih delova Srbiji u osnovi je slobodan, bez naplate carine, rekao je Miletić i objasnio da je u primeni CEFTA sporazum iz 2006. godine, koji je za Kosovo i Metohiju u novembru 2007. godine potpisao UNMIK.
Srbija je za tri decenije na područje Kosova i Metohije uložila oko 18 milijardi dolara, a u periodu od 1957. do 1979. godine društveni proizvod u pokrajini je rastao po prosečnoj stopi od 6,8 odsto godišnje i na kraju tog perioda je bio četiri puta veći, za koliko je povećana i zaposlenost.

Miletić je dodao da je SFRJ posle 1966. godine izdvajala od 1,5 do dva odsto bruto društvenog proizvoda za razvoj nedovoljno razvijenih područja, pre svega Kosova i Metohije, a Srbija je preko tadašnjeg fonda za razvoj uložila nekoliko milijardi dolara u termoelektrane i distributivnu mrežu.

Imovina preduzeća na Kosovu, koja pripadaju srpskim firmama, procenjuje se na više od 1,5 milijardi dolara, a u procesu nelegalne privatizacije ta preduzeća su prodata za oko 270 miliona evra, kaže Miletić.

Posle 1999. godine Srbija je nastavila da pomaže razvoj Kosova i Metohije, one delove gde je naseljeno srpsko stanovništvo i od 2002. do početka 2007. godine je za razvoj preduzeća u vidu poslovne kreditne podrške uloženo više od 150 miliona dinara.

Što se tiče prirodnih resursa, prema orijentacionim podacima, na području Kosova i Metohije se nalazi više od 15 milijardi tona uglja čija je vrednost 400 milijardi evra, rekao je Miletić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: